View Single Post
Eski 04-03-2015, 16:40   #23
İbrahim Yavuz
Ağaçsever
 
İbrahim Yavuz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 93
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mahmut007 Mesajı Göster
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım.Benim merak ettiğim bir kaç kişidende duyduğum söğüt ağacına elma aşılanınca tutup büyüdüğü ve elmasının olduğu,acaba bu konuda bilgisi olan biri var mı?
Mahmut kardeşim, benim de bildiğim kadarıyla aşı yapılacak anaç ile kalem veya gözün alınacağı ağaç arasın diğer arkadaşların da bahsettiği gibi bir bağ olması lazım. Yani en azından aynı aileden geliyor ya da yakın bir tür olabilir.

Bunun en pratik ayır etme metodu ağaçların birbirleri ile karşılaştırarak tohum desenleri aynı olacak. Sert kabuklular sert kabuklulara, yumuşak kabuklular yumuşak kabuklulara, üzümsüler üzümsülere aşılanır.

Yani Dut ile İncir ağacını örnek vermek gerekirse; yukarıda bahsettiğim açıyla bakıldığında iki ağacın meyveleri farklı lakin tohum desenleri aynıdır. Bu yüzden de birbirleri ile aşılanabilirler. Aynı şekilde ağaçlar Moraceae (Dutgiller) ailesinden gelmektedirler. Bu da bunların birbirleri arasında ailevi bir bağ olduğunu ve aşılamanın mümkün olabileceğini kanıtlar.

Şöyle bir fotoğraf hazırladım görsel olarak da tohumların birbiri ile benzerliğini gösterebilmek için. Tohum büyüklükleri yaklaşık 1 mm'dir.

Demek istediğim, eskilerin tabiri ile icat çıkarmaya gerek yok

Eklenen Resimler
 
İbrahim Yavuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön