View Single Post
Eski 04-03-2015, 16:36   #1
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Evimizdeki tehlike

Evimizdeki Tehlike

Bitkiler hayatın olmazsa olmazı arasındadır. Bizi besler, ısıtır, korur, iyileştirir, üzerimize giysi de olur, yatağımıza çarşaf da, bahçemizdeki çiçek de, gönlümüzü okşayan ağaç da vazgeçilmezimizdir. Bitkisel ürünlerden, başka bitkilerin kendisi de her an yanımızda, evimizde, salonumuzda, balkonumuzda, bahçemizde.

Peki, bu güzel harika canlıların arasında potansiyel katiller olabileceğini biliyor musunuz? Aile bireylerini ve can dostunuz kedi köpeğinizi öldürebileceklerini ya da ciddi zarar verebileceklerini tahmin eder miydiniz?

Bazı bitkiler ki bunların arasında ağaçlar, çalılar, bahçe çiçekleri ve hatta süs bitkileri de var; bir insanı öldürebilecek kadar zehirlidirler. Kimisi kalbinizin aniden durmasına, kimisi de solunumunuzun durmasına sebep olabilir; alerjiyi saymıyorum bile. Aslında alerji deyip de geçmeyin, hayati olabilir. Kimi bitkinin tamamı zarar verir, kimisinin çiçeği, kiminin yaprağı, kiminin tohumu, kiminin poleni… Toksik ve alerjik etki şekli bitkiden bitkiye değişir. Bir parçası sizi öldürürken başka bir parçası iyileştirebilir. Özellikle küçük çocuğumuz ve dört ayaklı dostlarımız varsa bu konuda çok dikkatli, seçici olmamız gerekir.

Zehirli bitkiler son derece yaygındır ve birçoğu da bize göre çok masumdur. Hele evimizde, bahçemizde güzelliklerine bakmaya, koklamaya doyamadığımız, sevip okşayıp sulayıp ellerimizle büyüttüğümüz bitkimize ne demeli?

Sakın bu yazıyı okuyunca evdeki saksıları çöpe atıp, bahçedeki bitkileri sökmeyin. Sadece bilin ve tetikte olun, seçimlerinizi ona göre yapın, bir sorun yaşarsanız sebebi ararken evdeki öldüren cazibeyi de düşünün.
Peki, nasıl tedbirler almalıyız?

• Bitkilerinizin zararlı olup olmadığını kontrol edin,
• Çok riskli olanları uzaklaştırın,
• Küçük çocuklarınıza bitkilere dokunmama kuralını öğretin, çocuklarınızın özellikle difenbahya gibi bitkilerin yapraklarını koparmaları durumunda ellerinde çok can acıtıcı tahrişler olabileceğini, ellerini gözlerine götürmeleri durumunda ise çok çok sıkıntı yaşayacağınızı unutmayın.
• Bitkinin hiçbir parçasını yemeyin, bilir bilmez çayını yapıp içmeyin, unutmayın, zehiri zehir yapan dozudur,
• Bir zehirlenme durumunda hastanızla birlikte bitkinizden bir örneği de yanınızda hastaneye götürün,
• Ulusal Zehir Merkezi UZEM’in telefon numarası 114. Bu numarayı gözle görünecek bir noktada bulundurun.

Görülebilecek zararlı etkiler nelerdir?

Aşağıda evinizde ve bahçenizde en yaygın şekil de görülebilecek toksik ve alerjik bitkilerin bir listesini bulacaksınız. Tabloda kullanılan etki değerleri şu şekilde;

Name:  tablo.jpg
Views: 1534
Size:  68.1 KB
Name:  t1.jpg
Views: 1406
Size:  47.3 KB
Name:  t2.jpg
Views: 1470
Size:  49.3 KB
Name:  t3.jpg
Views: 1461
Size:  46.8 KB
Name:  t4.jpg
Views: 1383
Size:  37.2 KB

KAYNAK: EVİMİZDEKİ TEHLİKE - Sağlık - Yaşam | Apelasyon

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön