View Single Post
Eski 03-03-2015, 14:31   #1
akçabardak
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
İstanbul Ispanağı (Golden Silk Orach-Mountain spinach)

İstanbul Ispanağı (Golden Silk Orach-Mountain spinach)
Umarım gerçek türkçe ismi de vardır...

20 yıldan fazla bu bitkinin hikayesi komşumun bana İstanbul Ispanağı tohumu diye vermesiyle başlamıştır. O gündür bu gündür defalarca araştırmama rağmen hiç bir bilgiye ve ip ucuna rastlayamadım ve ne yediğimizi bilmeden senelerdir tükettik.

İlk defa 2014 - 2015 Tohum Takas Etkinliğinde tohumlarını paylaşıma koydum, iyi ki de koymuşum sağ olsun Sevgili Lonicera sayesinde gerçek ismine ulaşma şansına varabildik.

Sevgili Lonicera bütün araştırma çabalarına karşı nihayet olumlu bir sonuca ulaşabildi, kendilerini kutluyorum.

Bu başlığı açmaya karar vermemin sebebi bu bitkinin tanıtımını yapmak hem de diğer paylaşımcıları bilgilendirmek. Bitki hakkında bilgisi olan paylaşımcıların fikirlerini, bildiklerini burada paylaşmalarını alabilmek

Kelime ya da cümle hatalarım var ise affola


İstanbul Ispanağının Tanıtımı:

Name:  DSCF2905.jpg
Views: 4651
Size:  71.9 KB

Name:  DSCF5711.jpg
Views: 4071
Size:  74.8 KB

Name:  DSCF5713.jpg
Views: 4039
Size:  46.7 KB



Hafta içinde Sevgili Lonicera ile özel mesajlarla görüşerek bitki hakkında araştırmalar sonucunu uzun uzun paylaştık, bitki hakkında değerli bilgileri kapalı kutuda bırakmaya gönlüm razı olmadığından, dolayısı ile sakınca görmediğimden, sevgili Lonicera'nın da desteklediğinden alıntıları bu başlıkta paylaşıyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera
Merhaba
Sn akçabardak, sizin geçen yıl dağıtmış olduğunuz benim de talep etmiş olduğum İstanbul ıspanağı olarak adlandırdığınız bitkinin gerçek ismine ulaşma şansınız var mı acaba? Ne bileyim Pazı' nın bir farklı varyetesi falan olabilir mi? Ben kaç zamandır hem pazı hem ıspanağın tüm dünya üzerindeki çeşitlerini tek tek arattım internette ama herhangi bir ipucuna rastlayamadım. Ekmiş olduğum 20 tohum da firesiz çimlendi, havalar ısınınca dışarıya alacağım. Teşekkürler


akçabardak:

Sevgili Lonicera, öncelikle firesiz çimlendiklerine çok sevindim, güle güle büyütün.
Bu bitkinin gerçek ismini ben de çok araştırdım ama maalesef bulamadım, çok seneler önce komşum bana tohumunu verirken bunlar İstanbul ıspanağı(yağlı ıspanak) demişti. Kolay gelsin.


Lonicera:

Çok teşekkür ederim, ben biraz daha araştırayım bu bitkiyi. İnşallah büyütüp tadına da bakmak nasip olur. Ellerinize emeklerinize sağlık. Sağlıcakla kalınız.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera
Sn akçabardak
Epey bir uğraştan sonra sanırım bir bilgiye rastladım bu ıspanak hakkında. Pek çok siteyi de gezip resimlerini gördükten sonra bu bitkinin ORACH olduğunu tahmin ediyorum. Bir kaç renkli varyetesi de var. Bitki bildiğimiz sirken otu. Ancak sirken otunun dev yapraklı ailesinden geliyor. Siz de zaman ayırabilirseniz bitkiyi bu isimle aratıp resimleri karşılaştırabilirsiniz. Malum bitkiyi en iyi siz tanıyorsunuz. Aşağıdaki sitede de tohumları satışta. Oradaki Golden Silk Orach ( Mountain Spinach ) sizin bitkiye benzemiyor mu? İnşallah doğru bilgiye ulaşırız. Eğer bahsi geçen bitki ise içinde fazla miktarda oksalik asit içerdiğinden dolayı fazla tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Bakabilirseniz memnun olurum. Görüşmek üzere.

BURADA
https://www.seedman.com/orach.htm

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak

Sevgili Lonicera sizi kutlarım bitki ta kendisi, sizin vermiş olduğunuz siteyi inceledim evet renkli yapraklı olanları da var bizim kisi yeşil yapraklısı, kafama takılan senelerdir biz bu bitkiyi bilmeden tüketmişiz.
Sizin belittiğiniz oksalik asit içerdiğini ben göremedim ayrı yerlere mi baktık acaba, normalde ben bildiğimiz ıspanağı çok sık tüketemiyorum ürik asidimi yüselttiği için dolayısıyla gut ağrılarım oluşuyor, öyleyse ben bu bitkiyi de tüketmemem gerekir diye düşünüyorum ama araştıracağım.

Sizin verdiğiniz siteden türkçeye çevirip kopyaladım
özetle bu kadar bilgi vermiş.

Türkçeye çevrilmiş kopyası;

TRM744 Altın İpek Orach (dağ Ispanak)
Eski bir hatıra çeşitli parlak altın yaprakları ile, lezzetli bir salata madde yapar.
Dağ Ispanak, normal ıspanaktan 3 kat daha fazla vitamin A vardır. Ayrıca çok lezzetli ve büyümek kolaydır. Güzel altın yeşil yaprakları ile, iki metre boyunda kadar büyüyebilir ve geleneksel ıspanak veya pazı yerine kullanılabilir. Ayrıca salatalarda mükemmel ya da yeşil olarak pişirilir.


Lonicera;

Çok sevindim Sn akçabardak. Bitkinin genel olarak saponinler içerdiğini başka sitelerde okumuştum. Oksalik asit de genel olarak sirken otlarının etkili maddesi. İşin ilginç yanı bu bitki gut tedavisinde kullanılabiliyormuş))Aşağıdaki sitede daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilmek mümkün. Ben yine de sizin yaptığınız gibi yapıp az tüketme taraftarıyım. Belli bir yaştan sonra herşeyimize dikkat etmemiz lazım. Gerçi bizler yaşlı sayılmayız daha)))

Burada
Atriplex horten Orach, Garden orache PFAF Plant Database


akçabardak;

Sevgili lonicera inceledim ve gut olayında sevindirici bir detay, oksalik asit olayını biraz araştırdım hangi gıdalarda bulunduğunu ve vücudumuza ne gibi zararları olduğunu ve gördüm ki bir çok gıda ve sabzelerde yüksek miktarda oksalik asit olduğu, başta en yüksek maydanozda bulunduğunu okudum, zararları ise böbreklerde taş oluşumu olabilirmiş ama her şeyde (azı karar, çoğu zarar misali) kontrollü tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir, her şeyin fazlası zarar diye okudum.
Demek ki her şeyde fazlası zarardır deyip kontrollü tüketeceğiz.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön