View Single Post
Eski 30-07-2007, 02:32   #5
murtican
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: Düzce
Mesajlar: 6
Konuyla ilgili bilgi

Peridermium Pini (Pers.) Lév. , Çam iğne yaprak kabarcığı

Tanımı:

Başlangıçta sarı renkli olan esidiler dıştan beyaz kağıt gibi bir örtü ile çevrilir.Esidi olgunlaşınca bu örtü düzensiz olarak parçalanır, altın ya da portakal sarısı renkli bir kitle oluşur.Spor kalın çeperlidir.

Yayılışı:

Bu hastalığın yurdumuzda 1959 ilkbaharında Güney Batı Anadolu’da Fethiye civarında Göçebe ağaçlama alanındaki genç Kızılçam’lar görüldüğü ve fakat sonradan kendiliğinden kaybolduğu bildirilmektedir. Ayrıca 1967 yılında Antalya Kemer Beldibi ağaçlandırma alanında çok fazla idi.



Konukçu bitkiler:

Esidiosporlar çeşitli konukçu bitkiler (Senecio, Campanula,
Sonchus, Melanphyrum , Euphrasia vb.) üzerinde çimlenir
ve meydana gelen misel, yaprak ve gövdeler üzerinde Uredo
ve Teleuto yataklarını oluşturur. Teleutosporlar çimlenerek
bazidosporları meydana getirirler. Bunlar Çam iğne yaprakları
üzerinde çimlenerek yeni enfeksiyonlara neden olurlar. (Şekil:2)
Fazla zarara uğramış iğne yapraklar ölür.




Şekil 1: Peridermium pini’nin Çam sürgünü üzerindeki esidiler.
Zararı:
Fungus ilkbaharda ve özellikle Nisan ve Mayıs aylarında Çam kültürlerindeki genç ağaçların 1-2 yıllık iğne yapraklarında görülür.(Şekil:1,2) Hastalanmış iğne yaprakların bir **** iki tarafında küçük altın ya da portakal sarısı renginde ve birçoğu bir arada sıralanır. Bunlar fungusun Esidi (Esidi=Peridermium)’leridir. Bitkiler herhangi bir şekilde sallanıpda olgunlaşan Esidiler parçalanarak boşalır.


Şekil 2: Peridermium pini’nin Çam iğne yaprağı üzerindeki esidiler.
Biyolojisi:
Sağlıklı iğne yapraklar üzerine gelen bazidisporların çimlenme borucuğu stomalardan içeri girerek hastalığı başlatır.Misel iğne yaprakların dokusunda gelişir, fakat üreme organları oluşturmaz. Misel daha sonra gövde ve sürgünlerin kabuk kısmına geçer ve burada yayılır.
Yayılma yılda aşağı ve yukarı doğru ortalama 10 cm; yanlara doğru 1,5-2 cm olur. Bulaşmanın başlamasını izleyen 1-3’üncü yıl sonra Nisan-Mayıs aylarında, özellikle 2-5 yıllık sürgünlerin ana dal ve gövdeye bitişik yerlerinde çok fazla 3-6 mm büyüklüğünde kabarçık şeklinde esidiler oluşur.








Savaşı:
Bu hastalığa karşı alınabilecek koruyucu önlemler arasında dayanıklı türlerin kullanılması ile ara konukçuların yok edilmesi düşünülebilir.

yanlış anlaşılmak istemem bende bulunca eklemek istedim inşallah yardımcı olur birilerine

murtican Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön