View Single Post
Eski 25-02-2015, 21:39   #3
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TigerX Mesajı Göster
O halde sizleri fazla bekletmeden Tartine Orjinal Tarif Ekmek...

Yapması ilk denemede biraz uğraştırır. En zor ekmeklerden birisidir. Fakat bunu bir defa gerçek şekliyle yapıp, yedikten sonra başka ekmek aramazsınız....
Merhaba Sn. TigerX,

Paylaşım için teşekkürler. Ben de şu sıralar Tartine ekmeğini tutturmaya çalışıyorum. Mayam yaklaşık 1 aylık oldu. 5 ya da 6 kez tartine denedim. Şimdilerde de ev halkı daha çok seviyor diye Tartine kitabında anlatılan Baget ekmeği yapıyorum. Açıkçası ev halkı bageti daha çok sevdi ama benim "Basic Country Loaf" aşkım henüz bitmedi.

Basic Country Loaf (sizin tarifini anlattığınız ekmek) yaparken benim karşılaştığım sorunlar şunlar:
1. Benim hamurum asla sizinki kadar düz bir yapıya ve gergin bir dokuya sahip olmuyor. Her daim yapış yapış. Toplamda 9-10 saate varan sürede bekletme, katlama her şeyi yaptım ama sizin tezgah üzerinde yaptığınız son katlamalarda hep rezil rüsva oluyorum. Tartine videolarında ekmek neredeyse kendi başına ayakta durabilecek gerginliğe sahip ama benim hamur sürekli yayılıyor.
2. Muhtemelen yine gerginlik meselesi yüzünden scoring (jiletle çizik atma) işleminde de hep hamuru yırtıyorum: Ya hamur düzgün çizilmiyor, ya da çizme işlemi sırasında hamuru söndürüyorum.
3. Neticede fırından çıkan ekmeğin lezzeti çok güzel oluyor ama tombik ekmek formunu koruyamıyor, basık oluyor, düzgün kulak yapamıyor, içi de genellikle sizinki gibi güzel kabarcıklı olmuyor.

Açıkçası insiyatif alarak (Kantin blogundan da esinlenerek) su oranını 75%'ten 70%'e kadar düşürdüm ama sanıyorum biraz daha kısmam lazım. Ya da ben bir şeyleri yanlış yapıyorum.

Baget hamuru daha kuru bir hamur, dolayısı ile söndürdüm diye korkmadan ezip dövebiliyorsunuz, sonra final rise aşamasında tekrar kabarıyor, ama pişmeden önce atılan çizikler aşamasında yine hamuru söndürüyorum. Aynı dert bagette de var..

Yorumlarınızı yazarsanız çok sevinirim.

Selamlar

Çamtepe

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön