View Single Post
Eski 25-02-2015, 21:02   #77
feyziuslu
Ağaç Dostu
 
feyziuslu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2012
Şehir: manisa
Mesajlar: 131
Pancratium Maritimum(Kum Zambağı)

Sahillerin prensesi denilen,zarif görünüşü ve güzel kokususu ile hakkıyla bu ismi alan kum zambağını balkonumda üretmeye çalışıyorum.
İlk kez geçtiğimiz yaz çiçek açtılar.Buradan 37 adet tohum ürettim.Ancak 19 tanesi çimlendi.Kendimce, tohumdan çimlendirip erişkin soğan haline getireceğim tüm soğanları doğaya dikmeye,anaçlardan ayıracağım soğanları hobim için kullanmaya karar verdim.
Geçen yaz birine ait evin bahçesinde,50 civarında çiçek sapı üzerinde aynı anda pek çok çiçek açmış, kum zambağı öbeği görmüş hayran kalmıştım.İnanılmaz güzeldi.Sanırım uzun yıllar soğanları ayırmamışlar,güçlü bir koloni oluşmuştu.
Yine bir sahilimizde,tek bir çiçek sapında 15 adet tomurcuk saymış ve ertesi gün fotoğraf makinası ile fotoğraflamak için gittiğimde hafta sonu günü birlik tatilciler içindeki çocuklar tarafından sahildeki tüm kum zambaklarının adeta tahrip edildiğini üzülerek görmüştüm.
Bu çiçeğimizin forumda yeterli ilgiyi görmediğini yahut da yeterince tanınmadığını düşünüyorum.Tecrübeme göre yalnızca deniz sahilinde ve kumda yetiştiği de doğru değil.Evlerde ve bahçelerde,gerçek toprakta amarilis gibi yetiştirilebilir.

Eklenen Resimler
     
feyziuslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön