View Single Post
Eski 23-02-2015, 15:07   #151
ozanemre
Ağaç Dostu
 
ozanemre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-02-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi levo_redkid Mesajı Göster
Herkese merhabalar,
Saatlerdir forumları okuyorum ve giderek kafam karışıyor ne yazık ki.
200m2 kadar bahçem var, istanbul sarıyer'deyim. Geçen yaz taşındık buraya ve yaz döneminde bahçede tadilata girmek istemedim. Gölge ve yosunlanma problemleri, ayrıca halihazırda etrafta var olan çeşitli geniş yapraklılar ve ayrık otu nedeniyle çim ekmek ciddi bir işçilik gerektiriyor.
Acaba doğrudan ayrık otu eksem mi diye düşünüyorum. Sorum şu: Bu otu şimdi ekersem Mayıs-Haziran ayına kadar zemini kapatacak güzel bir doku elde eder miyim?

Ayrık otundan yapılmış bahçe resmi bulamadım hiç, bağlantı veya resim paylaşabilir misiniz?
Yardımlar için teşekkür ederim, cidden çok faydalandım, bazı fikirlerim tamamen değişti burayı okuyunca.

Sayın levo_redkid,

Öncelikle hiçbir yabani otun işlevsiz olmadığını hatırlatarak kısaca konuya giriş yapmayı arzu ederim. Toprak ile karşılıklı iletişim halinde olan bütün canlılara ehemmiyet vermekte tereddüt etmemekle birlikte görselliği uzun tutması ve işçiliğinin az olması nedeniyle peyzaj niteliğindeki alanlarda ayrık otu popülasyonunu arttırmanızı pek uygun bulmadığımı belirtmek isterim.

Toprak besin elementlerini tutma savaşı verirken, toprak üstündeki bütün bitki popülasyonu da topraktan besin elementi koparmanın savaşını vermektedir. Tabi ki her iki tarafında birbirini dengede tuttukları egemen yönleri mevcuttur. Konuya farklı bir açıdan bakmamızı isterim. Bir büyüğüm benimde ısrarım üzerine çim alan ekimi öncesinde örnek bir bahçe parselinde Arıotu (Hydrophyllaceae) yetiştirerek aynı ot ile toprağa yeşil gübreleme yaptı. Arıotu çok iyi bir yeşil gübre olmasının yanı sıra dölleyici böceklere yaşam alanı sağlaması, ayrıkotu (Agropyrum repens) gibi yabancı otları baskılaması özelliklerine sahip olması nedeniyle deneme alanında çim ekimi yapılan noktadan galip çıktı. Ancak nihai sonuç açsısından denememiz tekerrürlü olmadığından belirli bir doğruluk yüzdesi vermem uygun olmayacaktır.

Yabancı otlarla mücadelede (ben rekabette diyorum) toprakta doğal rekabeti geliştirmek en doğru bakış açısı olacaktır. Çim karışımları içerisinde az oranda trifolium (süs yoncası-aküçgül) çeşitleri zaten mevcuttur. Yabani ayrık otlarını baskı altında tutmada bir nebze etkili ve dayanıklı oldukları için tercih edilirler. Yeşil alan tesisinde karışımda ak üçgül tohum oranı arttırıldığı vakit stolonları ile hızla yayılacağından egemen tür olma hususunda üstüne rakip tanımayacaktır. Üçgülün nem isteği yüksek, sıcağa dayanma gücü azdır.

Yabancı otları kısmen baskı altında tutabilecek diğer çim çeşitlerimiz ise festuca (yumak) ve poa (çayır salkım otu) türleridir. Bu çimlerin basıma, gölge alanlara dayanımı yüksek olan sık dokulu çeşitleri de mevcuttur. Ancak bütün çim tesisi sadece doğru uygulamalarımız sonucunda gerçek kullanım işlevini kazanabilir ve rekabeti kazanabilir.

Bahçesinde sadece çim alanı görmek isteyen bir kişi yabani ota asla taviz vermemesi gerektiğini düşünmekte ancak çim alanı içinde yabancı otların sorun teşkil etmesinin çim bitkisinin zayıf gelişmesiyle doğru orantılı olduğunu ve yabani otun varlığının buradaki temel sorun olmadığını görememektedir. Şayet çim tesis ettiğimiz toprak yüzeyindeki boşluklar fazla oranda ise mutlaka yabani ot bu alanlarda hakim yani baskın çıkacaktır. Yani ekimlerimizi doğru karışımlı bir yetiştirme ortamında, bölgeye adapte olabilecek çim tohumları ile sık ve hatasız yapmamız en önemli ayrıntıyı teşkil etmektedir.

Çim tesis edilecek alanda yapılan en büyük yanlışlardan biri yüzeysel çapalama ve dolgu toprağında menşei bilinmeyen elenmiş hayvan gübresi karışımlarının kullanılmasıdır. Yüzeysel çapalama ile baskın halde olmayan yabancı ot rizomları daha geniş bir alana taşınmakta, gübre, toprak ve suyun etkisi ile daha güçlü bir halde bir sonraki dönem sahaya hakim karakterde yayılım göstermektedir. Bu uygulamaların üzerine de kulaktan dolma bilgilerle yapılan kompoze gübre uygulamaları (Amonyum Sülfat ve 20.20.20 vb.) neticesinde azot çözünürlüğünden çok iyi faydalanan yabani otlarımız daha da güçlenerek toprağa kalıcı olarak yerleşmektedirler.

Çimlerde hatalı biçme işlemi ise yere yatık gelişen ve rozet formundaki yabancı otlara karşı avantaj yaratmaktadır. Ben biçim işlemleri sırasında yabani otların yaygın olduğu noktalarda makinemi asla dolaştırmam. Ayrık otlarının tohumlarını ve yayılıcı dokularını kendi hatalı uygulamalarımız ile diğer çim alanına taşımamız kendi kalemize gol atmak olacaktır. Bu durumda küçük alanlarda ayrık otlarını elle kök dokularından sökerek çıkarmak ve kaynağında müdahale etmek en önemli işlemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çim alanınızın drenajı mutlaka sağlanmalıdır. Aksi takdirde belirli dönemlerde çimin üstünde göllenecek olan su çimin havasız kalmasına, zayıflamasına, doku kaybetmesine ve sararmasına neden olacaktır. Doğal denge bozulacağından o alanlara suyu seven yabancı ot türleri hakim olacak ve bahçeyi ele geçireceklerdir.....

Mart-Nisan arası yapacağınız bütün tohum ekimleri (doğru uygulamalar yapılması şartı ile) Mayıs-Haziran aylarında bahçenize güzel bir yeşil doku katacaktır.

Esen kalın.

ozanemre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön