View Single Post
Eski 19-02-2015, 09:31   #105
vetman996
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Değerli Serhatkumburgaz kardeş merhaba.

Yukarıdaki paylaşımlarınızın bir kısmında haklısınız. Ama katılmadığım konular da var. Onları size kısaca izah etmeye çalışacağım. Benim fikrim doğrudur demiyorum ama sadece doğru olduğunu düşündüğüm fikrimi beyan etmeye çalışıyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serhatkumburgaz Mesajı Göster
1-hormonlu gdo lu sebze meyve atıklarından kompost yapılıyor.Yanlış kendi bahcenizden ürün alana kadar agaç dalları yaprakları ve cay posası ile baskısız boyasız karton kullanın.
Kompost oluşurken yüksek ısı nedeniyle bir çok zararlı ürün yıkımlanabiliyor. Bence burada önemli olan bahsettiğiniz hormonlu, gdo'lu meyve sebzeler. Bunların artıkları neyse ne ama bizim kafa yormamız gereken bu meyve sebzelerin mutfağımıza kadar girmemesi. Biz buna kafa yormalıyız ilk önce.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serhatkumburgaz Mesajı Göster
2-solucanın aslen topraktaki varlığı ile yararlı olması (toprakta gezinerek topragı havalandırması.bahce topragınızdaki agır metalleri yoketmesi) yani solucan gübresi kullanmak sürünün başına çoban köpeği koymak yerine köpek havlamasını teybe alıp koyunun boynuna asmak gibi...

bize oyle bir empoze ediyorlar anadoluki topragımzıda amerika kurtaracak taa californiadan bize solucan satıyorlar. basit orantılarda 10 kılo malzemede 2 kilosunu solucana işleterek solucan gubresı yapacagız zira 2 kilonun haricindeki kısım zaten kum toprak yumurta kabugu karton .
solucan maması nedir?
Toprak kum karton yumurta kabugu hayvan gübresi kalan yuzde 20 lık kısmıda çer çöp mutfak atıgı.
ne mantıgı var bu işin bu reçeteyi kovada 1 hafta karıstırarak bekletsenız gene aynı sonucu alırsınız.kaldı ki solucanlarda hayatını idame ettirebilmek için enerjiye ve besine ihtiyacı vardır yani bir şekilde gubredende mutfak atıgınızdan da enerji çalıyor.. dışkı bildigimiz atıktır. gübre yararlı degıldır demıyorum karsıt fıkırler ıyı okusun.gubre hayvanın mide enzimleriyle yıyecekten kendine yeterlı yasam enerjınsinı alıp gerisini kombine bir posa olarak dısarı atmasıdır buda topragı besler .esas olan topragınızda solucan olmasıdır unutmayın saglıklı toprakta solucan yaşar.
Kıymetli kardeşim, son iki yılını evinde, çiftliğinde, kümesinde, bürosunda, çalıştığı resmi dairenin bir köşesinde dahi solucan ve gübresini araştıran-deneyen bir veteriner hekim olarak bu konuda yanıldığınızı belirtmek isterim.

Toprak solucanı ile gübre solucanı ayrı solucanlar. Zamanında ben de sizin gibi düşünmüştüm ama yaptığım denemelerden farkı çok net bir şekilde gördüm. Kaliforniya solucanlarının gübre üretim hızı ise çok daha farklı. Bu işin içindeki dikkatli gözlemciler bunu iyi bilirler.

Solucan gübresi için yazdıklarınızda da hata var. Solucan gübresini hobi olarak üretenler elbette çer-çöp yemek artığı ile gübre üretebilir. Hatta ticari üretenlerin içinde de turşu fabrikası artıkları kullanan olabilir. Bizim gibi sadece sığır gübresini solucanlara mama olarak veren firmalar var ve bunlara haksızlık yapmış oluyorsunuz.

Hatta şunu da belirteyim ki biz solucan gübresi üretiminde sığır gübresi haricinde başka bir şey kullanmıyoruz. Daha önceki üretim şeklimizde solucan gübresine sığır gübresinin de karışabildiğini görünce üretim sistemimizi tamamen değiştirdik. Şimdiki sistemde solucan gübresi içine sığır gübresi karışma ihtimali yok.

Sayın MeyveliTepe Üstadımıza eski üretim yöntemindeki solucan gübremizi yollamıştık. İşi öğrenmek zaman alsa da şimdiki gübremiz daha kaliteli. Kendilerine İrfan Çayı paylaşımı için teşekkür ediyor ve bu kıymetli çayı en kısa zamanda denemek istiyorum. Devam edecek...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön