View Single Post
Eski 14-02-2015, 23:53   #10
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Bu konuda Türkçe olarak da kaynaklar var. Aşağıda Ege Üniversitesinden Dr. Necip TOSUN'un bir bildirisinin yayınlandığı linki veriyorum.

Aktivatörler bitkilerin doğal savunma mekanizmalarını harekete geçirebilen içerikler ve bunlar biyokimyasal (bio-chemical) içerikler olarak sınıflandırılıyorlar.

Bugüne kadar yapılan araştırmalarda farklı mekanizmaları tetikleyen hatta bu mekanizmaların hedef aldığı belirli grup patojenlere yönelik ticari aktivatörler mevcut.

Bitki aktivatörlerinin özel olarak ruhsatlandırılması gerekir. Buna özel bir mevzuat var.

Bitkilerin savunma mekanizmalarından en önemlisi olan SAR mekanizması bir patojene maruz kalan bitkinin doğal olarak salisilik asit üretmesiyle çalışıyor. Bu mekanizmayı henüz ortada patojen yokken belirli bir miktarda (bu miktar çok önemli) salisilik asitin önceden verilmesiyle SAR mekanizması tetiklenerek bitki önceden patojenlere karşı uyanık hale getirilebiliyor. Uluslararası yayınlarda bu konuda çok araştırma olduğunu görüyoruz.

Salisilik asit ile geçen yıl bir çalışmam oldu. Domates fidelerine henüz fide iken bir defaya mahsus 33 ppm oranında salisilik asit verdim. Serada ve hidroponik katı ortamdaki bu domatesler etrafta çok yaygın olmasına rağmen mantar hastalıklarından etkilenmediler.

Denediğim başka bir içerik, literatürde mono & di potasyum tuzlarının elma türlerindeki karaleke patojenlerine karşı bitkinin savunma mekanizmasını tetiklediğine dair araştırmalara istinaden aynı içerikte "agri-fos 400" ticari ismiyle satılan ürün oldu. Ülkemizde sadece mildiyö için ruhsat alınmış ancak dünyadaki kullanımı elma karalekesinde aktivatör olarak. Bu ürünün de doğru kullanıldığı takdirde etkili olduğunu gördüm.

Başka bir çok aktivatör var. Fakat bu gibi ürünleri alıp kullanmadan önce mutlaka resmi içeriğine bakıp sonra da literatürden o içeriğin etkilerini araştırarak kullanmak gerek. Açıkçası kendine aktivatör deyip ne olduğu pek de belli olmayan şeylerden uzak durmak gerek. Zira bu alan ürünler bakımından tarımdaki en gri alan ve ortada dolandırıcılık ürünleri de var.


BİTKİSEL ÜRETİMDE VE TARIMSAL SAVAŞIMDA YENİ BİR YAKLAŞIM OLARAK BİTKİ AKTİVATÖRLERİNİN ROLÜ

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön