View Single Post
Eski 15-02-2015, 00:17   #97
kenan kırca
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-12-2011
Şehir: Muğla /Dalaman
Mesajlar: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serhatkumburgaz Mesajı Göster
hep gözümüzün olanı gözden kaçırıyoruz.
baskalarının cehaletini paraya ceviren insanların tuzaklarına düşmeyin.Zamanında topragımızı kirletmemiz için bize verdikleri akıl ile verimsizleşen anadolu topragının bu halde olmasına sebep kimler?.Bu ulkede hiç mi toprak dostu muhendis universite ziraatçi yok?Tabi aç gözlülükte var insanoğlunda çok kazanacak..topraga atılan hormonlar kimyasallar ile organik tarımımızı öldürüp şimdi bize organik gıda satıyorlar eskisinden cok daha pahalıya.

1-hormonlu gdo lu sebze meyve atıklarından kompost yapılıyor.Yanlış kendi bahcenizden ürün alana kadar agaç dalları yaprakları ve cay posası ile baskısız boyasız karton kullanın.
2-solucanın aslen topraktaki varlığı ile yararlı olması (toprakta gezinerek topragı havalandırması.bahce topragınızdaki agır metalleri yoketmesi) yani solucan gübresi kullanmak sürünün başına çoban köpeği koymak yerine köpek havlamasını teybe alıp koyunun boynuna asmak gibi...

bize oyle bir empoze ediyorlar anadoluki topragımzıda amerika kurtaracak taa californiadan bize solucan satıyorlar. basit orantılarda 10 kılo malzemede 2 kilosunu solucana işleterek solucan gubresı yapacagız zira 2 kilonun haricindeki kısım zaten kum toprak yumurta kabugu karton .
solucan maması nedir?
Toprak kum karton yumurta kabugu hayvan gübresi kalan yuzde 20 lık kısmıda çer çöp mutfak atıgı.
ne mantıgı var bu işin bu reçeteyi kovada 1 hafta karıstırarak bekletsenız gene aynı sonucu alırsınız.kaldı ki solucanlarda hayatını idame ettirebilmek için enerjiye ve besine ihtiyacı vardır yani bir şekilde gubredende mutfak atıgınızdan da enerji çalıyor.. dışkı bildigimiz atıktır. gübre yararlı degıldır demıyorum karsıt fıkırler ıyı okusun.gubre hayvanın mide enzimleriyle yıyecekten kendine yeterlı yasam enerjınsinı alıp gerisini kombine bir posa olarak dısarı atmasıdır buda topragı besler .esas olan topragınızda solucan olmasıdır unutmayın saglıklı toprakta solucan yaşar.
3-kimyasal inorganik besinler ile gubre yapmak ya da satın alıpp kullanmak...

Protidler , fosfor, potasyum, demir, kalsiyum ve B, C. vitaminleri. bunlarımı arıyorsunuz???
ziraai ticarethanelere bakmayın 1 adet kurufasulye tanesinin içinde saksınıza yetecek kadar mevcut.
madem bahsettik.devam edelim.toz olarak yıllarca saklayabilirsiniz.
kurufasulye nohut yesıl mercımek bugday gibi daneleri fırınlayıp sonra un kıvamına getirip sonrasında suyla karıstırarak içine bir kac diş sarımsak atıp olmadı haşlayıp ezip sulandırarak sulandırma olcusunude topraga ne lazımsa temın edebilirsiniz yan etkisi yok ziraai ticaretciler karsı cıkar iftira atar gerçegı saklarlar siz kulak asmayın olmadı az miktarda bir kösede deneyin.
4-Torf ? her yer torf zaten uzaydan getirtilmiş gibi paketleyip çerden çöpten para kazanan firmalar şişiriyorda şişiriyor.torf dedigin organik çuruktur.
bir sonraki sene için..... bahcenizi belleyin ekim dikim yapacagınız bitkinin kök derinliginin biraz alt seviyesine saman agaç kabugu dal mutfak atıkları boyasız baskısız karton üzerlerine biraz odun ya da kemik külünü serperek zararlı olusmasınıda engelleyerek topragı bu karısımın uzerıne serin toprakta geçirim ve gübre sağladınız biraz tugla ve kiremit kırıgı ekleyerek nem oranınıda dengelediniz.1 saatden fazla tarlada aynı yerde durmayın bu topraga siz bile kök salabilirsiniz.
5-sıvı gübre..????bi gayretle dunyanın en pahalı benzınını kullanan enayılere nerdeyse benzinden pahalı suyu sıvı gubre olara satmakta ne var?bunye alıskın daya gitsin.ama bişeyleri sakla zor anlat teknık terim ve micro ölçek kullan ki insanlar bunun torf suyu oldgunu anlamasın yoksa 10 lıtre torfla 100 litre sıvı gubre yaparlar şşhhhhh uyandırma kerizi bulandırır denizi.
ticari arkadaşların bombardımanına tutulursam şaşırmayacagımı bılıyorum.kafamızı kullanmak yerine youtube dan yabancıların cektıgı videoları izleyerek bilgi edinmeye calısıyoruz unutmayın onlar bizim atalarımızdan ögrendi..amerıka nufusun tamamına yakınının obezliği adı bilinmedik yeni icat kanser ve hastalık türleri uzaylıların ve zombilerin sureklı onlara saldırması bu sebepledir bitkilerdeki dogal dengeyi bozdular.

unutmadan karpuz kavun ve kabak gibi sıcagı seven bitkiler yetiştirmeye çalısan bazı arkadasların bahce fotograflarında dikkatimi cekti bahcenızde üst yüzeye kaydırak tası dedıgımız yassı taşlardan 30 cm gibi bir aralıkla dizin el kadar da olabilir biraz ufakta ama meyveye değmesin bu taşlar ısıyı tutacak gece gunduz arasındakı ısı farkını dengeleyecektır bilhassa erkencılerın uyması gerekir.unutmayın Tarlayı daşlı yerden gızı gardaşlı yerden alacaksın..demiş atalarımız.Saygılarımla...
Teşekkürler sn serhat bey verdiğiniz bilgilere ,sizlere bir sorum olacak meyve bahçelerinde budama artığı dallar için bazı uzmanlar bahçe dışına çıkarın diyor bazıları ise dal öğütme makinaları ile öğütüp toprağa karıştırın diyor teşekkürler.

kenan kırca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön