View Single Post
Eski 14-02-2015, 23:21   #163
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Meyve vermemesinin değişik sebepleri olabilir. Öncelikle çiçek aşamasında döllenmenin gerçekleşmesi gerekiyor. Bir tane olunca olabilir mi bilemiyorum. Antep fıstığında, incirde benim bildiğim erkek ve dişi ağaçlar var. Bu şekilde olabilir mi buralarda yetişmediği için bilemiyorum.

Kiraz yetiştirirken de ziraat 900 napolyon cinsi kiraz kendine kısır. Karşı apartmanın bahçesinde çok büyük ve her tarafı çiçekle kaplanan kirazın çok az meyvasının olduğunu görüyorum. Çevresinde dölleyici bir kiraz yok sanırım. Benim yerimde de aynı şekilde iki ağaç var. Onda nasıl kiraz olduğunu komşularımda bir kısım kirazların olması biraz mesafe olsa da yoz vişne çiçeklerinin de döllemeye yardımcı olduklarını düşünüyorum. Bu yıl sarı kiraz star gold özellikle dikeceğim. Tabi birkaç farklı kiraz da dikmeyi düşünüyorum. Toprak az. Alt tabaka kist. Bizim burada fidancılar sarı idris ( mahlep ) anacına aşılıyorlar. Yöremizin en ünlü kiraz yetiştirilen yerde de genellikle kuş kirazı denilen yabani kiraza aşı yapıyorlar. Ancak o bölgeler daha sulak ve verimli. Ben yer özelliği nedeni ile artık kuş kirazı veya bodur anaçlar yerine mecburen idris anaçlı olanlardan alacağım. En azından iklim farkı çok fazla olmayacak. Siz de alacağınız fidanları sizin rakıma yakın yerden alırsanız daha güzel olacağını düşünüyorum.

Biz bir kısım beğendiğimiz ağaçlardan aşı kalemlerini buradaki tanıdık bir fidancıya getirerek durgun göz aşısı yapmasını sağladık. Bunlardan bir kısmı arkadaşımın 1017 rakımdaki diğer bahçesindeki çeşitlerden. Değişik armut ve iri bir çeşit döngeli ise Isparta'nın Yalvaç ilçesinin bir köyündeki tanıdığımız bir kişiden temin ettik. İki üç çeşit de bizde olan armutlardan bilinen yerel çeşitler.

Arkadaşım gittiği çeşitli yerlerden getirdiği asmalardan İzmir'den gelenler çok iyi büyümelerine rağmen her yıl nerede ise köke kadar dondular. Burdur'dan getirdikleri ise en iyi gelişenlerden. Benim Gaziantepten getirtmiş olduklarım ise geçtiğimiz yıl ilk defa ürün verdi. Tat olarak çok beğendik. Bu yıl daha iyi olurlar muhtemelen. Geldikleri yıl 7 asma arasına döllemesi için dökülgen üzüm isminde dölleyici asma da gönderilmişti. Büyük kısmı yanlış yer ve sulamanın olmaması nedeni ile kurudu. Ancak kalanları beğenince istediğimiz gibi çoğaltabileceğiz. Asmanın Gaziantep'in en iyi üzümlerinden biri olan hönüsü olduğunu bu yıl öğrendim. Soğuklara en dayanıklı olduğu için gelmişti. Dölleyici asma olmaz ise ondan verim almak mümkün değil.

Isparta'dan çok güzel bir bahçeden red globe ve alfonse asma çubukları getirip köklendirmiştik. Ben getirdiğim asma çubuklarından iki yıl önce bendeki bir kısım amerikan asma anaçlarına aşı yaptırmıştım. Bunlardan iki tanesi bu yıl üzüm verdi. Biri red globe çok fazla verimli olmasına rağmen istediğimiz tatlılığı tam olarak sağlayamadık. Diğeri ise bizim burada olan pembe renkli kokulu bir üzüm. Belki bu yıl çok daha iyi ürün verirler. Diktiğimiz yerin özelliklerine göre o bölgede yetişen meyve fidanlarını öncelikli olarak dikmeye, istediğim farklı meyve fidanları var ise onları da deneme amaçlı yetiştirmeye çalışıyorum. Nar, kızılcık, aşılı hünnap, güz zeytini, farklı dutlar, çeşitli bulabildiğim böğürtlen ve ahududu fidanları gibi o bölgede olmayan çeşitlerden birer ikişer veya daha fazla dikmeye çalışıyorum. Ama öncelikle o bölgede yetişenlerin ürün verme garantileri olduğu için öncelikle onları yetiştirmeye çalışıyorum. Bizim biraz hobi bahçesi gibi olduğu için çocuklarla gittiğim her zaman öncelikle yiyebileceğimiz çeşitlerin olmasını sağlamaya çalışıyorum. Bu nedenle biraz bakımı zor da olsa farklı zamanlara olgunlaşan erik, elma, armut, dut, üzümsü meyvalar, kiraz, vişne vs. her türlü meyve yetiştirmek istiyorum. Çocuklarım ve bizler dalından organik meyvalar yiyebilsin. Sizin de gördüğüm kadarı ile ticari bir beklentiniz bulunmuyor. İsterseniz siz de nar fidanlarını dikin. Bizim bulunduğumuz rakım ve soğuklarda ürün alınıp alınmadığını bilmenin dışında yaşayıp yaşayamayacağını bilmiyoruz çünkü. İsterseniz fidanları dikin. Yazın sıkıntı olmuyor. Benim nar fidanlarım ölmüş iseler siz de sonbaharda başka bir yere tayinlerini çıkarırsınız.

Biraz fazla uzun ve konunun biraz dışına çıkarak yazdım. Kendi tecrübelerimi aktarmak istedim. Arkadaşların kendi gözlemleri bana daha çok bilgi veriyor.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön