Önceleri başka bir yöntemle yapmayı düşünüyordum ama "
Tartine Ekşi Maya" olarak da bilinen "
%100 su oranlı Ekşi Maya" 'yı sıfırdan başlayarak anlatmaya çalışacağım...
Çalışmalarımızda da %100 su oranlı Ekşi Maya kullanacağımız için bu şekilde başlamak daha uygun olur...
Benim prensibim;
-
Ekmek:
Un,
Su,
Tuz ve
Maya 'dan müteşekkil olmalıdır. Ekstradan hiçbirşey içermemelidir.
- İçerisine farklı malzeme konulunca bunlara ekmek emek doğru olmaz. Bunlara "Pasta Ekmek" demek daha doğru olur. Bunlar daha lezzetli olsalar da gerçek ekmek sayılmazlar.
- Önemli olan ekmeği; Un, Su, Tuz ve Maya ile olabildiğince lezzetli yapmak; içerisine başka hiçbirşey katma ihtiyacı duymamak; yaptığımız ekmeği de herşeyle birlikte
katık olarak yiyebilmek...
-
Pasta Ekmekler katık olmaktan çıkar. Her yemekle yenmez. Yani her zaman katık olmaz. Başlı başına ana yemek sayılırlar... Bizler de bu Pasta Ekmeklerden de yapmaya çalışacağız. Fakat öncelik
gerçek ekmekte...
Bu durumda da Mayamızı da ilk baştan sadece Un ve Su'dan mamul elde etmeliyiz. İçerisine birçok şey katılarak mayamızı elde etme sürecimiz kısalabilir. Lâkin mayayı, ekmeğe uygun olan gerçek ekmek mayasıyla elde etmek bize daha gerçekçi bir ekmek elde etmede yardımcı olacaktır.
Herbir yöntemle elde edilen mayaların tadı ve kokusu aroması farklıdır. Damak zevkimize göre beğenimiz değişebilir. Benim tercihim olması gerektiği gibi olan yöntemle olmasıdır...
Kısaca
Ekmek için;
- Un, Su, Tuz ve Maya bizim için yeterlidir...
Maya içinse:
- Un ve Su yeterlidir...