View Single Post
Eski 08-02-2015, 01:09   #21
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi juglandales Mesajı Göster
Yeşil gübreleme deyince sanki otlar yeşilken toprağa karıştırılacakmış gibi bir anlam çıkardım. Samanı topağa karıştımak organik madde miktarını arttırır mı.?
Yeşil gübre kavramının iki farklı boyutu var. En çok bilineni, havadan azot fikse eden bitkilerin (baklagiller - bakla, fiğ, yonca vs.) ekilip, %25 civarında çiçekteyken sürülüp toprağa karıştırılması. Böylelikle bu bitkilerin havadan aldığı azotu kök nodüllerinde biriktirmesinden yararlanarak biriktirilmiş azotun maksimum olduğu anda sürülerek toprağa karıştırılması.

Diğer metod daha az biliniyor. Bu da daha çok buğdaygiller (yulaf, arpa, buğday vs.) ile yapılan. Buğdaygiller havadan azot fikse etmezler ama derin kök yapıları vardır. Kökleri toprak yapısını iyileştirir, derinden aldıkları mineralleri biyo-kütlelerinde depolarlar. Bu bitkileri toprağa karıştırmanın en uygun zamanı biyokütlenin maksimum olduğu zamandır.

Seneye sonbaharda tarlanıza yulaf (kışın çok soğuk geçtiği yerlerde arpa) ile kışa dayanıklı fiği karışık ekip ilkbaharda sürüp toprağa karıştırmanız durumunda en yüksek faydayı sağlarsınız. Fidanlarınızı dikseniz bile sıra aralarında bunu uygulamanız çok faydalı olacaktır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön