View Single Post
Eski 04-02-2015, 15:37   #1
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Trileçe tatlısı

Son günlerde adı sık sık geçen Triliçe tatlısını ben de denedim. Biraz kalorisi fazla olsa da hafif ve güzel bir tatlı.

"Suyun öte tarafındakiler" mutlaka çok daha güzelini yaparlar, Bosna'da yaşayan bir dostundan öğrenmiş benim arkadaşım, ben de ondan aldım tarifini.

Nasıl yaptım, sizlerle paylaşmak istiyorum.

Önce malzemeleri vereyim, daha sonra detaylı anlatırım.

Hamur için
6 tane yumurta
1 su bardağı tozşeker + 1 paket vanilya
1 su bardağı un + 1 paket kabartma tozu

Sütlü şerbet için
4 su bardağı süt (1/2 çay bardağı ayır)
2 paket mis krema

Karameli için
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 paket krema
1/2 çay bardağı ayırdığın süt

Önce payrex kabını zeytinyağı ile yağla
Fırını 160° turboda ısıt

6 adet yumurtanın sarılarını ayrı kapta, beyazlarını ayrı bir kapta çırp.
Beyazlarını çırparken bir çimdik tuz ilavesi ile kar gibi yap, daha sonra buna vanilya ve şekeri yavaş yavaş ilave et ve biraz daha çırp.

Ayrı yerde çırptığın yumurta sarıları ile kabartma tozu ve unu ilave et çok az karıştırarak malzemeleri birbirine yedir.

Elde ettiğin hamuru yağladığın payrex kaba boşalt ve düzgünce yay, ısıtılmış fırına sür.
45 dakika pişmesi gerekiyor. Hamur sanki kaptan taşacak gibi olsa da daha sonra ılınmaya bırakınca iniyor sizi yanıltmasın.
Benim kullandığım kap 24 x 36 ebadında.

Hamur fırında pişerken siz sütü hazırlayın; 4 su bardağı sütten 1/2 çay bardağı sütü ayırarak kalan süte 2 paket mis krema ilave edin ve iyice çırpın daha sonra bunu ateş üzerinde karıştırarak kaynatın. Kaynarken köpüğü iniyor ama mesele değil, süt iyice ısınıp kaynamaya başlayınca altını söndürün ve ılınmaya bırakın.

Fırından çıkan hamur da ılınmaya bırakılacak, her ikisi de ılınınca hamuru keserek dilimleyin ki sütü üzerine döktüğünüzde süt alt kata kadar işlesin, yani hamur sütü iyice emsin.

Ilınan hamur üzerine sütü yedirerek kaşık kaşık dökün ve arada bir kabı hafifçe sallayarak her tarafına işlemesine olanak sağlayın.

Daha sonra sütlü hamuru buzdolabına koyun. (Buzluğa değil)

Sıra geldi karamele...

1 su bardağı toz şekeri 1 tatlı kaşığı tereyağ ile ateşte karıştırarak erimesini sağlayın. Şeker hafifçe karamelize olduğunda (top top olur merak etmeyin) buna yarım bardak sütü ve 1 paket kremayı ilave edin ve karıştırmaya devam edin (kısık ateşte). Sütü koyduğunuzda dikkat edin patlama yapar, yanmayın. Daha sonra ateşi kapatarak ılınmaya bırakın.

Buzdolabından çıkardığınız hamur üzerine yavaş yavaş karameli dökün veya kaşık yardımı ile her parça üzerine bol bol yedirin.

Servis edinceye kadar yine buzdolabında tutun. Yemek üzerine soğuk soğuk servisi hem güzel hem de kolay oluyor.

Afiyet olsun.

Payrex kabını zeytinyağı ile yağlıyoruz

Name:  IMG_5709 (600 x 450).jpg
Views: 971
Size:  44.1 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön