View Single Post
Eski 29-01-2015, 15:56   #13
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Yazmakta geciktim, kusura bakmayın...
Yumurta haşlamak gibi basit bir işlem için bir alet almayı gereksiz görenlerdenim

Gelelim pratik olan yönteme...

Sofradaki herkes yumurtayı farklı derecelerde pişmiş sevdiği durumlarda çok işe yarıyor. Sofrayla ilgilenen mutfakta yumurtaların başında beklemek zorunda kalmıyor, hangi yumurta kimindi diye karışıklığın yaşanmıyor ve en güzeli, yumurtayı tam istediğiniz kıvamda ve sıcak iken yiyebiliyorsunuz.

Önce genel ilkeleri netleştirelim. Bunlar bir kez belirlenince geriye her seferinde sadece alarmı istenen dakikaya kurmak kalıyor.

1. Yumurtaların haşlanacağı kabın büyüklüğü, yumurta sayısıyla orantılı olmalı. 5 yumurtanın sığacağı kapta 4 ya da 5 yumurta haşlamak gibi... Bu büyüklükteki kapta 1 yumurta haşlamaya kalkmayın.

2. Ocağın hangi gözünü ne kadar açtığınızı belirleyin. Hep aynı ayarda kullanın.

3. Her zaman soğuk su kullanın.

4. Su kaynamaya başlarken altını kapatın. Türk kahvesinin taşma anı gibi düşünün, kaynama boloncukları yukarı çıkmaya başladığı zaman, suyun yüzü hareketlenmeden ocağı kapatın.

Not: Yukarıdaki koşullarda yumurtaları ocağa koyduğunuz andan kapatıncaya kadar geçer süreyi bir defalık dikkatli hesaplayın. daha sonra telefonun alarmını kurmakla yetinebilirsiniz.

Yumurtalarımız tamam, kabı sofraya getirin. Su ve yumurtalar aradan belli bir süre geçse bile çok sıcak olacağı için, elinizi yakmamak amacıyla çok kısa bir süre soğutmak için, bir kap içinde soğuk su getirmeniz iyi olur.

Pişmenin süresini bu su içinde yumurtanın geçirdiği süre belirleyecektir.
Kayısı pişmiş yumurtanın, sarısın kaç mm. pişmiş olması gerektiğine bile yiyen kendisi karar verebilir.

Aşağıdaki hesaplar 2 yumurtanın sığacağı kap içinde 1 yumurta pişirerek yapılmıştır.

6 dakika bekleme tam pişmiş (İyi bir tam pişmişlik, yumurta lastik gibi değil)
5 dakika bekleme kayısı (Yumurta sarısının ortası nohut büyüklüğünde sıvı kalıncaya kadar pişmiş)
4 dakika bekleme kayısı (Yumurta sarısının yarısı pişmiş)
3 dakika bekleme rafadan (Yumurta sarısının sadece 1-1,5 mm'i pişmiş)
2 dakika bekleme rafadan (Yumurtanın sadece beyazı pişmiş)
1 dakika bekleme rafadan (Yumurtanın beyazının yarısı pişmiş)
0 dakika bekleme rafadan (Yumurtanın beyazının 1-2 mm'i pişmiş)

Sonuçta herkesin kendi yumurtasından sorumlu olması içinden ne çıkacağını tam olarak bilmesi ve sıcak yemesi güzel bir şey

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön