Yazmakta geciktim, kusura bakmayın...
Yumurta haşlamak gibi basit bir işlem için bir alet almayı gereksiz görenlerdenim
Gelelim pratik olan yönteme...
Sofradaki herkes yumurtayı farklı derecelerde pişmiş sevdiği durumlarda çok işe yarıyor. Sofrayla ilgilenen mutfakta yumurtaların başında beklemek zorunda kalmıyor, hangi yumurta kimindi diye karışıklığın yaşanmıyor ve en güzeli, yumurtayı tam istediğiniz kıvamda ve sıcak iken yiyebiliyorsunuz.
Önce genel ilkeleri netleştirelim. Bunlar bir kez belirlenince geriye her seferinde sadece alarmı istenen dakikaya kurmak kalıyor.
1. Yumurtaların haşlanacağı kabın büyüklüğü, yumurta sayısıyla orantılı olmalı. 5 yumurtanın sığacağı kapta 4 ya da 5 yumurta haşlamak gibi... Bu büyüklükteki kapta 1 yumurta haşlamaya kalkmayın.
2. Ocağın hangi gözünü ne kadar açtığınızı belirleyin. Hep aynı ayarda kullanın.
3. Her zaman soğuk su kullanın.
4. Su kaynamaya başlarken altını kapatın. Türk kahvesinin taşma anı gibi düşünün, kaynama boloncukları yukarı çıkmaya başladığı zaman, suyun yüzü hareketlenmeden ocağı kapatın.
Not: Yukarıdaki koşullarda yumurtaları ocağa koyduğunuz andan kapatıncaya kadar geçer süreyi
bir defalık dikkatli hesaplayın. daha sonra telefonun alarmını kurmakla yetinebilirsiniz.
Yumurtalarımız tamam, kabı sofraya getirin. Su ve yumurtalar aradan belli bir süre geçse bile çok sıcak olacağı için, elinizi yakmamak amacıyla çok kısa bir süre soğutmak için, bir kap içinde soğuk su getirmeniz iyi olur.
Pişmenin süresini bu su içinde yumurtanın geçirdiği süre belirleyecektir.
Kayısı pişmiş yumurtanın, sarısın kaç mm. pişmiş olması gerektiğine bile yiyen kendisi karar verebilir.
Aşağıdaki hesaplar 2 yumurtanın sığacağı kap içinde 1 yumurta pişirerek yapılmıştır.
6 dakika bekleme
tam pişmiş (İyi bir tam pişmişlik, yumurta lastik gibi değil)
5 dakika bekleme
kayısı (Yumurta sarısının ortası nohut büyüklüğünde sıvı kalıncaya kadar pişmiş)
4 dakika bekleme
kayısı (Yumurta sarısının yarısı pişmiş)
3 dakika bekleme
rafadan (Yumurta sarısının sadece 1-1,5 mm'i pişmiş)
2 dakika bekleme
rafadan (Yumurtanın sadece beyazı pişmiş)
1 dakika bekleme
rafadan (Yumurtanın beyazının yarısı pişmiş)
0 dakika bekleme
rafadan (Yumurtanın beyazının 1-2 mm'i pişmiş)
Sonuçta herkesin kendi yumurtasından sorumlu olması içinden ne çıkacağını tam olarak bilmesi ve sıcak yemesi güzel bir şey