View Single Post
Eski 28-01-2015, 14:09   #1
curious s.one
Yeni Üye
 
curious s.one's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-12-2014
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2
curious s.one / topraksız tarım çalışmaları

Merhaba Dostlar,

Yaklaşık 10 yıldır forumu yazlık evin bahçesindeki birkaç meyve ağacının budanması ve bazı zararlılarla mücadele için takip ederdim ama topraksız tarımı ve ticari olarak ta bu kadar yaygın olduğunu bilmiyordum.

Geçenlerde çocukların aldığı evin çıplak beton bahçe duvarlarını belediyenin Bursa’ daki birkaç batçık duvarlarında yaptığı dikey bahçe uygulamasından esinlenerek nasıl daha güzel hale getirebilirim diye Google araştırması yaparken topraksız tarım meraklısı dostların çalışmalarını buldum ve ilgiyle takip eder oldum. Ve derhal üye oldum.

Yazlık evin inşaatından artan PVC çatallar ve oğlumun akvaryumunda bitki yetiştirirken kullandığı floresan lambalar aklıma geldi. Çalışma odamda halen boş olan akvaryum da olunca hemen başlamaya karar verdim.

Başlangıçta akvaryum içinde dikey sistem yapmayı düşünüyordum.
Ama akvaryum ve balıkların hazırlanması zaman alacağından kovalı sistemi uygulamak istedim.

Yazlık evin bahçesinde bıyık atarak çoğalan çilek fideleri de olunca uygulamaya başlamak farz oldu.

Sn. Kudret Tezel’den aslını tedarik edinceye kadar sabredemedim. Besin olarak Genta nın genel kullanım için sıvı bitki besinini kullanıyorum. Kızım arkadaşından bir miktar Hoagland buldu. İlk su değişiminde besini değiştireceğim. Daha PH ve EC ölçer tedarik edemedim. Ama en azından PH ölçeri birkaç gün içinde alacağım.

Bazı dostların dediği gibi T2 gerçekten bir virüs gibi. Hazır akvaryum varken aquaponik uygulama için de malzemeyi hazırlamaya başladım.

Aydınlatmayı da tamamlayınca balıkları hazırlamaya ve tohum çimlendirmeye başlayacağım. Strafor üzerinde kırmızı fındık turp yetiştirmeye çalışacağım. Bir akvaryum sitesinde hidroton üzerinde pazı yetiştirilen bir uygulama gördüm. Tamalandığında resimleri ve bitkilerdeki gelişmeyi paylaşacağım.

Mevsim kış ama hadi hayırlısı. Baharda da yatay boru içinde balkonda marul yetiştirmeyi de düşünüyorum.

Çok geride kaldığımın farkındayım. Bazı dostlar için biraz bayat bulunabilir ama olumlu veya olumsuz yorum ve önerilerinizi bekliyorum.

Saygılarımla

Eklenen Resimler
     
curious s.one Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön