View Single Post
Eski 25-01-2015, 12:06   #19
phoma olea
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-11-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmt_thr Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar, şu sıralar kardeşimle birlikte zeytinlik (gemlik trilye cinsi)kurup en azından 10-15 sene sonra yavaş yavaş gelir elde etmeyi düşünüyoruz.

izmirde ikamet ediyorum. ****** geçimimiz sadece bundan olmayacak ancak ek gelir tarzı düşünebiliriz.

Sıfırdan kurmaktan ziyade biraz daha fazla para verip 10 yaş civarı ağaçları olan bir yer almak daha mantıklı gibi geldi. Hafta sonları ve izin durumunda gidip çalışacağımız bir yer almak istesek izmire en fazla kaç km olmalı?

zeytin en verimli zamanına kaç yaşında başlar ve tahmini kaç kg ürün verir? Bir de üretilen zeytin nasıl pazarlanır? Sadece yağ olara kmı satılabilir? Sizce karlı olur mu? Varsa alternatifleriniz nelerdir? Selamlar..

Merhaba ;
Bahsettiğiniz iş modelini 2007 yılında başlatmış biri olarak ben cevaplayayım.

Sıfırdan kurmak maliyetinizi oldukça düşürür, zira artık günümüzde zeytin değerli ve kimse bakımlı iyi mahsul veren bahçelerini ucuz fiyatlara elden çıkarmıyor.
Bence Trilye cinsinden ziyade Edremit e yönelin, yağı daha nitelikli ve kıymetli olması haricinde yaş verim oranı Trilye ye göre çok daha fazladır.
Yer bakımından, kıyı Ege yağı özellikle kuzey kıyıların yağı daha nitelikli ve aromatik olur. İzmir de yaşıyorsanız Urla, Seferihisar, Karaburun tarafı otoyoldan ulaşım kolaylığına sahip. İklim olarak da çok uygun.
Dikeceğiniz veya hazır alacağınız ağacın yaşına, sağlığına, adaptasyonuna , bakımına göre verim değişkenlik gösterir. Ortalama 10 yaş 15 kg diyelim.

Satış kısmında markalaşma yoluna gitmelisiniz. Eğer nitelikli iyi bir yağ üretirseniz alıcı problemi yaşamazsınız(ben bile alıcı olabilirim).
Ancak markalaşma kısmında, ticari kredi kullanmadan işi fazla fabrikasyona dönüştürmeden kuracağınız klasik eski usul bir yağhane karlılığınızı arttıracaktır.

Neticede karlı olur iyi bir yatırımdır bugün 0,3 asit yağın market fiyatı neredeyse 50 tl , ancak bilgi, ilgi, sabır ister.

phoma olea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön