View Single Post
Eski 23-01-2015, 20:50   #126
harmancihuseyin
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-06-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Kinoa Hk.

Değerli üyeler iş yoğunluğundan uzun zamandır bilgi paylaşımı yapamadım. 2014 yılında yaptığımız ekimden maalesef çok olumlu sonuçlar alamadım. Yinede bu ürünün ülkemizde yetişeceğine inancımdan dolayı 2015 yılında Türkiye'nin 7 bölgede yaklaşık 1.000 dönümlük bir alanda kinoa ekimi yapacağız. yaklaşık 10 kişi ile sözleşmeli ekim yapacağız. Çıkan ürünlerin tamamı ihracat olarak ABD ye gönderilecek. Şayet 2015 te beklentilerimizi karşılayacak bir verim elde edersek 2016 yılı için iç piyasa oluşturmaya yönelikte çalışmalarımız olacak. Bir kaç dönümlük ekim yapmak isteyen kişilere tohum konusunda yardımcı olmaya çalışacağım. Fakat alım konusunda garanti veremiyorum. Çünkü belirli bir yerden 10-15 tonun altında ürünü almanın lojistik anlamda ciddi maliyetleri olmaktadır.
Birde çoğunuzun internetten edindiği bilgilerde tarlada kilosu 10 TL ediyor gibi haberler yanıltıcı haberlerdir. Uluslararası piyasada ürünün ederi 3,5-4 $ civarinda olup (yaklaşık 8-8,5 lira) iç piyasa bu kadar pahalı olmasındaki en büyük etken ürünün Türkiye'ye girişinde %150 ye varan ithalat vergisi olmasındandır. Ayrıca kinoanın uluslararası pazarda belirli bir kalibrede olanları tercih edilmektedir (genelde 2mm üzeri) Bu sebepten üretilen üründe ortalama %20 lere varan kalbur altı dediğimiz fireler meydana gelmektedir. Ayrıca ürünün üzerinde saponin denilen ve ürüne acılık veren bir madde bulunmakta. Ürünün pazarlanabilmesi için saponin maddesinin üründen ayrıştırılma işleminden geçmesi ve karton ambalajlarda olması gerekiyor. Yukarıda verdiğim tutarlardan bu işlemler ve nakliye masrafları düşüldüğünde çiftiden alınabilecek ortalama fiyat 3,75 TL-4 TL gibi bir rakam olmaktadır. Bir dönümlük bir alanın toplam ekim ve hasat maliyeti ortalama olarak 350 - 370 TL civarıdır. Ortalamada 300 kg ürün elde edilirse dönüm başı kazancı 1.000 TL gibi bir gelir elde edilecek olup, masraflardan sonra dönümden 600-700 TL bir net kar elde edilebilir. Üretim artıkça bu kazanç buna paralel artacak olup düştüğünde azalacaktır. 80-90 kg bir verimde maliyetini kurtarmış olacaktır.

Ülkemiz için yeni bir ürün olan kinoanın her bölgede ekim yapmamızdan dolayı elimizde hasat sonrası çok güzel istatistiksel bilgilerde olacaktır. Bölgeler arası verim farklılıkları, mevsim istekleri vb bir çok konuda bu yıl yapacağımız ekimlerin sonucunu bekleyeceğiz. Şayet istenilen seviyelerde verim alırsak 2016 yılı için daha geniş alanlarda hep birlikte ekim yapmayı teşvik edeceğiz. Şayet tüm bölgelerde başarısız sonuç alırsak bu ürün bizim topraklara uymuyor diye yine sizlerle paylaşıp bu defteri kapatacağız. Forum için uzun bir yazı oldu ama çoğunuzun kafasındaki soru işaretlerine cevap vermek istedim. Vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim. Ayrıca özelden daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler harmancihuseyin@gmail adresinden irtibata geçebilir saygılar.

harmancihuseyin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön