View Single Post
Eski 20-01-2015, 21:16   #2
flying dragon
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2014
Şehir: bruksel
Mesajlar: 128
Led kullanmamin sebebi hem fazla enerji kullanmamak hem de olusacak isinin zararlarini onlemek. Enerji kullanimi dogaya cok zarar verdigi icin led lamba kullanmak konusunda kararliyim.

Oncelikle ise bitkilerin ihtiyac duydugu dalga boylarini arastirmak ile basladim. Uzun arastirmalardan sonra bitkilerin ihtiyac duydugu dalga boylarini bulup bu isigi veren led lambalari buldum. Led lambalari diger lambalardan ayiran en onemli ozellik, led lambalarin tek dalga boyunda isik uretmeleridir. Bir floresan lamba gokkusaginda bulunan butun dalga boylarini uretirken, isigi ona cok benzeyen beyaz bir led lamba, sadece beyaz rengi uretir.

Lafi uzatmadan bitkilerin ihtiyac duydugu isigi veren ledlerin kodlarini yazayim;

Derin kirmizi 650-670nm
Asi kirmizi 620-630nm
Derin mavi 440-450 nm
Asil mavi 450-475 nm
Saf beyaz 9600k
UV ultraviole (bazi hormonlari tetikliyor ve bakteri, mantar gibi seylere karsi koruyor)
IR kizil otesi (yine bazi hormonlari tetikliyor ve buyumeyi hizlandiriyor)

Bu son iki isik turu insanlarda kanseri tetikledigi icin kullanmiyacagim. Buyuk ledler kullanacagim icin, ayni siraya o buyuklukte kullandigim bir uv veya ir led lamba, gereginden cok daha guclu olacaktir. Ben 10 watlik kuvvetli ledleri kullanacagim. Kucuk 5 mm lik led lambalari kullananlar araya bikac tane ir uv ledleri serpistirerek lambanin etkisini daha iyi hale getirebilirler. Bu durumda lamba gunes isigina ihtiyac duymadan da bitki yetistirmeye elverisli hale gelecektir. Benim yapacagim lamba olan gunese destek mahiyetinde olacagi icin uv ve ir isiklari eklemedim (bu isiklar ledden gelince, isik acisi dar oldugu icin, gunese gore daha tehlikeli).

flying dragon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön