View Single Post
Eski 14-01-2006, 13:11   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Zeytin (Olea)

Alıntı:
Toprak işleme özellikle sulanmadan yapılan ekstansif yetiştiricilikte çok önemlidir.Zeytinliklerde arazi işleme genelde yılda üç kez yapılır, daha fazla toprak işleme artık önerilmemektedir.Çünkü aşırı toprak işleme toprağın yapısını bozar. (Asıl verimli olan ve mikrobiyolojik faaliyetin yer aldigi üst toprak tabakasinin mümkün olduğunca zarar görmemesi esastır.Yine aşırı toprak işleme toprağın fazla basılmasına sebep olur. Ayrıca sürekli aynı derinlikte işlemek toprakta pulluk tabanı dediğimiz geçirimsiz tabaka oluşmasının nedenidir. Bu yüzden toprak işlenirken sürekli devirmek yerine çizi açan aletler tercih edilir.Minimum toprak işleme olduğu sürece mikroorganizma faaliyeti de artacaktır.)

İlk toprak işleme hasattan sonra kışın, toprak tavlıyken 15 cm. derinlikte, ağacın dibine fazla yanaşmadan yapılır ve o şekilde kesekli haliyle bırakılır. Böylece toprak yağmur sularını daha iyi tutacaktır.Daha derin sürüm, zeytinin yüzeysel olan köklerinin parçalanmasına sebep olur.

İlkbaharda nisan ayında, yani aşağı yukarı çiçeklenmeden 15 -30 gün kadar önce ikinci toprak işleme yapılır.Bu işleme ise en fazla 10-12 cm derinlikte olur ve tırmık, rotavatör gibi toprağı yüzeyden işleyen ekipman kullanılır. Bu işleme ile kaymak tabakası kırılmış olurken, ot mücadelesi de yapılmış olur

Son senelerde toprağı bomboş, otsuz, tertemiz bırakmaktansa özellikle meyilli arazilerde, otlu bırakmanın toprak koruma için daha faydalı olduğu iyi tarım uygulamaları ve sürdürülebilir tarım açısından ortaya konmuştur. Toprağın korunması organik tarımın en önemli ilkelerinden biridir.

Sadece ağaç altlarında ot mücadelesi çok gerekiyorsa yapılır, sıra arası ve üzerleri otlu bırakılır, bunu dışında örtü bitkisi yetiştirilir veya uygun bitkilerle ara ziraat yapılır. Zeytinliklerimizin çoğunun meyilli arazilerde olduğu göz önüne alınırsa toprak koruma, erozyon mücadelesi gereği ortadadır. Hiç kimse toprağının en bereketli üst tabakasının rüzgar veya yağmur erozyonu ile kaybolmasını istemez. Bir zeytinliğe baktığımızda zeytinin turbu dediğimiz kısım çok ortadaysa arazide toprak kaybı, erozyon var demektir. Ayrıca bitki örtüsü toprak neminin korunmasına da yardımcı olacaktır.

Yaz sonunda yapılan üçüncü işleme ise, hasatı kolaylaştırmak içindir.Ağaç dipleri tırmıkla düzeltilir , bu sayede dökülmeye başlayan zeytinler toprak ve otlar arasında kaybolmaz, kolaylıkla toplanır.
Mine Pakkaner
Ziraat Mühendisi
İyi Tarim Uygulamalari Uzmanı

organiktarim yahoo


Düzenleyen Mine Pakkaner : 24-03-2007 saat 20:38 Neden: başlık
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön