View Single Post
Eski 26-07-2007, 10:27   #3
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Yarı Odun Çelikleri ile Çoğaltma

Yarı odun çelikleri, yaban mersini bitkisinin aktif büyümede olduğu yaz başlarında alınan çeliklerdir. Genç çalılardan alınan çelikler daha iyi ve daha kolay köklenir. Yarı odun çelikleri birinci flaşın elle tutulur düzeyde sertleştiği ve ikinci flaşın başladığı zamanlarda alınmalıdır. Erken olgunlaşan çeşitlerin (earlybule, collins, bluecrop, blueray) çelikleri, geç olgunlaşan çeşitlere göre(berkeley, coville) daha kolay köklendiği belirtilmektedir. Concord, ivanhoe, herbert, stanley ve bluecrop çeşitleri ise odun çeliklerine göre, yarı odun çelikleri ile daha kolay çoğaltılabilmektedir.

Yarı odun çelikleri 10 cm uzunluğunda ve yapraklı olarak hazırlanır. Yarı odun çelikleri ökçeli veya yapraklı göz çeliği şeklinde de hazırlanabilir. Çelik miktarının az olması durumunda yapraklı göz çelikleri daha uygundur. Mistleme yapılan ortamlarda sadece çeliğin alt yarısında bulunan yapraklar çıkarılır. köklenmeyi arttırmak için IBA (indol bütrik asit) uygulaması yapılmalıdır. Araştırmalara göre %8'lik IBA ve Hormo-root C karışımı, yarı odun çeliklerinde köklenmeyi arttırmaktadır.

Çelikler 1/1 oranında turba yosunu ve perlit içeren ortamda, en alt yaprağa kadar sokularak dikilirler. Çam kabuğu bu çelikler için ortam olarak yeterli değildir. Sık sulama yapılacağı için, çam kabuklarında az olan besin maddelerinin yıkanmasına sebep olur. Bu çeliklerde nem ve havalanma son derece önemlidir. Gece boyunca mistleme yapılmaz. İyi bir havalandırma ve periyodik olarak yapılacak fungisit uygulaması Botrytis'ten kaynaklanan çürüme ve uç yanıklığını önler. Ferbam ve Banlate uygulamasıda aşırı çürüme ve küflenmeleri engeller. Gerek köklenme ortamı, gerek etraftaki kafes sistemi haftalık olarak ilaçlanmalıdır.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön