Amatör merakıyla tohumdan sebze, meyve yetiştirmeye çalışan biriyim. Uzun süre önce foruma kayıt oldum, sürekli ve düzenli forumu takip ediyorum. Ancak forumda paylaşımda bulunma bakımından pek etkin biri değilim. Türkiye'de bilinmemesi nedeniyle paylaşmakta yarar gördüğüm bir tarım ürününü sizlere tanıtmak istiyorum. Bu ürünün bendeki hikayesi şöyle:
2014 yılının Nisan ayında işim nedeniyle Pakistan'ın Sialkot şehrindeydim. Sokak pazarında görüp, merak ettiğim ve ardından ismini sorduğum bu yuvarlak meyvelerin adının Tinda olduğunu öğrendim. Sukabağıgillerden olduğunuysa internetten araştırınca öğrenmiştim. Bitki kısmı karpuza çok benziyor. Sokaktaki tohum satıcılarından satın aldığım ilaçsız tohumları Türkiye'ye getirdim. (Bu tohumlarla birlikte Pakistan'a özgü salatalık ve kırmızı havuç tohumu da getirdim.) 2014 yılından tam emin olamadığım için Ağaçlar.net üyelerinin ilgisine sunmadım. Ancak kendim yetiştirdikten sonra konusunu açmaya karar verdim. Kendim tam ilgilenemediğim için verim fazla olmadı ancak ilgiyle bakıldığında verimli olacağına inanıyorum.
Tinda (Indian Round Gourd)
Familya: Sukabağıgiller
Latincesi: Citrullus fistulosus
Yerel İsimleri: Hint Yuvarlak Kabağı, Hint Bebek Kabağı, Elma Kabağı
Diğer kabak çeşitleri gibi, verimli ve hızlı çoğalan sarmaşıklara sahiptir. Meyvesi yuvarlak ve 5-8 cm boyutlarındadır. Meyveleri yeşil renkli, küçük elma büyüklüğünde, 50-60 gr ağırlığındadır. Bitki arsız ve verimlidir. Ekimden sonra ortalama 70 gün sonra meyve verir. Ekim zamanı ilkbahar sonu, yaz başıdır. Kendi ektiklerim toprak ısısı iyice artmadan büyümediler. Tohumların çimlenmesi de benzer şekilde sıcaklığın yüksek olmasını gerektiriyor. Tohumları karpuz tohumlarına benziyor. Tohumlara kolay çimlenmeleri için jiletle kazıma işlemi yaptım.
Tarım: Sıcak ve uzun bir yetişme sezonu isterler. Tohumları son donlardan sonra güneşli ve sıcak bir bölgeye ekilir. Verimli ve drenaj bakımından iyi toprak ister. 2-2,5 cm derinliğe ortalama 40 cm arayla ve 140-150 cm dizi aralığıyla ekilir. Elle tozlaşma gerekebilir. Sarılıcıdır. Dikey destek çubuğu gerekebilir.
Meyveleri genç/tazeyken hasat edilir.
Çekirdekleri kavrulup yenilebilir türdendir. Hindistan'ın yerel bir tarım ürünüdür. Pencap bölgesinde meşhurdur. Pakistan'ın da özellikle Pencap bölgesinde körili olarak hazırlanan yemek tarifleri meşhurdur. Patlıcan, bezelye, patates v.d sebzelerle birlikte yemeği yapılmaktadır. Bizdeki kabak dolması benzeri yemeği özellikle meşhur.
Not: İlk üç resim kendi çektiğim resimlerdir. Arama motorlarına Tinda yazarak daha fazla bilgi, resim ve yemek tarifi bulabilirsiniz.