View Single Post
Eski 08-01-2015, 17:26   #789
İsmail Kuzucu
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Umarım donmazlar. Bendeki melissayı bahçeden alıncaya kadar ölmüştü. O kadar bile soğuk olduğunu zannetmiyorum donduğu zaman. Çiçekli halde soğuklar başlayınca muhtemelen daha çabuk dondu. -4 ise içlerindeki su donup hücrelerini patlatıyor.

Sabah - 12 derece idi. Öğle vakti ise -9 bir kısım bitkilerim dışarıda idiler. Hala da oradalar mecburen. Umarım dayanırlar. Geçen yıldan çoğu durduğu için problem olmazlar sanırım. Bir kısmı bu soğuklara dayanamaz. Geçtiğimiz yıl kış daha yumuşaktı. Gece çok daha fazla olacağı kesin.

Bahçemin olduğu yere gittiğimde yoldaki karları yanlara ittirdikleri için dizlerime kadar kara battım. Yaptırdığım duvarın yarısının üstüne kadar kar gelmiş. Bir kısmı gözüküyor. 1.20 m lik kısma muhtemelen kar yığılmış. 1.50 metrelik kısım da duvar olduğu görülebiliyor. Eskiden bu şekilde karlar yağıyordu. Şimdi kaç yıldır ilk defa bu kadar yağdı. Kar yağdığı zaman yavaş yavaş toprak altına suyu gönderiyor. Söylediğiniz gibi bitkiler soğuktan pek etkilenmiyorlar. Donan suyun genişlemesi ile toprak bizim yapamayacağımız şekilde gözeneklenerek tarıma elverişli hale geliyor.
Yeni sürgünler etkilenir ancak ana dallar etkilenmez gibime geliyor. Çünkü her sene budama yapınca ana dal tamamen odunlaşıyor. Bu sene 3. yazlarına girecekler.

Bu seneye kadar dışarda marullar kar altında bile kalınca birşey olmuyordu. Şimdi dışarıda kereviz, pancar ve lahanadan başka ürün kalmadı. Dışarı marul ve karnabahar ekenler çok düşüncelidir şimdi.

Keşke burayada kar yağsa o zaman soğuk havayada razıyım. Kar yağmadığı zaman yazın illa bir böcek veya hastalık bahçelerde yaygınlaşıyor.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön