View Single Post
Eski 08-01-2015, 02:57   #11
ToprakDayı
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-06-2014
Şehir: Konya
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mustafa_cmbz Mesajı Göster
Merhabalar..


* sıcaklık
* aşırı nem ( sulama )
* ışığın olmayışı

Şayet biz çimlenen tohumların isteklerini yerine getirebilirsek kış ayında fide yetiştirme üzerine o heycanlı çalışmalarıma devam edebilirim diye düşünüyorum.


Biz bu fanusun sıcaklığını bitkinin fide döneminde istediği sıcaklığa sabitler gündüzleri istediği kadar ışık almasını sağlar ve üzerine birde eşit aralıklar ile sular ve aşır sulamanın önüne geçersek fidelerimizi kış ayında da yetiştirebilirmiyiz ?

bunun ile ilgili olarak ta sormak istediğim 1-2 husus var

* dış sıcaklık faktörü ne kadar önemlidir?

* fide yetiştirirken ortamın nemini ölçmeye gerek varmıdır ? ( sulama şekli zaten düzenli ve kararında yapılacak viyollerden akan su drenaj sayesinde dışarı atılacak fanusun içinde kalıp ısı ile nem artışına sebep olmayacak.)

* nem olayı ile ilgili olarak ortam ne kadar nemli olmalı bu bitkiden bitkiye değişirmi ?

iyi çalışmalar..
Fide yetiştirirken ilk olarak harç toprağınızı yetiştireceğiniz fideye göre güzelce hazırlamalısınız. Ardından ekeceğiniz tohumları genelde 12-36 suda bekletip kolay çimlenmesini sağlarsınız. Çimlendikten sonra da biraz azcık söğüt suyu sağlam köklendirmek için iyi bir seçenek olacak.
küçük bir serada yapacağınız için sulamayı mümkün olduğunda seyreltebilirsiniz. Dış mekan sıcaklığı ilk etapta çok önemli değil fakat pişkin fide olma süresini göz önüne alırsak biber - domates için dış ortama taşımadan 6-7 hafta tohumlarınızı çimlendirip > fideleyebilirsiniz.
Genel olarak fidelerin gelişebilmesi için günde 20 gece de en düşük 12 olmalıdır, sıcaklık farkının bu seviyelerde tutulması fidenin daha sağlıklı gelişim göstermesini sağlayacaktır.
Genel olarak ışık şiddeti yetersiz ve aynı zaman da su bol olduğu için fideleriniz ışığa ulaşmak için boy atıyor ve suya sahip olan kökler gelişmediği için bitkiyi taşıyamıyor. Bu yüzden sulamayı kısmanızda fayda var.
Çilek tohumları soğuk katlama isterler, %20-30 nemli torf- toprak karşımının içine koyup, poşete geçirin ve buzdolabının en alt gözün 450-500 saat bekletin ( veya saksıya ekip dışarda bekletin )

ToprakDayı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön