View Single Post
Eski 07-01-2015, 18:13   #10
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Burda cesidin esas olarak kullanilan isimlerini (Çizgili, Dualı, Yazılı) de belirtmistim. Bunlardan en yaygin olani sizin dediginiz gibi Dualı fakat proje kapsaminda kendi verdigim isim Çekirdeği Oyalı. Normal sartlar altinda, atalik tohumlarin adini degistirmek dogru degil ama cesidin diger isimleri tohum ozelligine vurgu yapmiyor ve cekirdek yapisinin one cikarilip oyle tanitilmasi gerektigini dusunuyorum. Bu yapilirken de, yoresel isimler de birlikte sunulmali.

Domateslere de adinizi ekliyorum. Izolasyon icin, her iki bitkiden birkac cicegin oldugu bir dala, cicekler acmadan once, tulbent baglayip tutan meyvelerin birini tohumluk olarak ayirabilirsiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@ birnefestoprak,

Yaz başında komşumuz, "dualı karpuz" diye zannedersem sizin "oyalı" karpuz çekirdeklerinden bir tutam vermişti. Ben de zamanı daha fazla geçmesin diye direk toprağa ektim. Ancak düzgün gitmeyen hava şartları sebebiyle ektiklerimiz çıkmamıştı.
Muhtemelen aynı tohumlardı...

Domateslere karşı ayrı bir ilgim var. Seneye ekmeyi planladığım altı-yedi çeşit domates var. Ancak hanımla bakınca "heybetli" ile "maniye" yi de pek sevdik. Domateslerde çapraz tozlaşma ihtimalinin düşük olmasını da düşünürsek sorun olmaz derseniz bu iki çeşidi de alabilirim oyalı karpuzun yanında. Bu iki çeşidi diğer domateslerden ayrı dikebilirim (evde ekip büyüyünce dışarıya dikmiştim geçen sene) Ama hepsini birbirinden ayrı dikeceğime söz veremem (teknik olarak mümkün olmayabilir) Bu sorun olmaz derseniz iki domates çeşidini de ekleyebilirsiniz.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön