View Single Post
Eski 07-01-2015, 18:12   #7
Mustafa_cmbz
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-11-2012
Şehir: Tekirdağ-MUĞLA
Mesajlar: 91
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Böyle bir konuya neden ilgi gösterilmez anlamış değilim. Piyasada aşırı derecede parala ile satış yapılıyor. Herkes evde, balkonda ürün yetişiyor, herkes bir bilgi paylaşsa ortaya güzel bir proje çıkacaktır.

Ben bilgilerimi yazayım; (Senede 50-60 bin kadar fide yetiştiyoruz.)

İlk olarak önemli olan nem faktörü. Hava sıcaklığı ne olursa olsun her gün belirli seviyelerde havalandırma yapmak zorundasınız. Yapmaz iseniz bitkiler mantar hastalığına kapılıp fidesiz kalabilirsiniz. Sıcaklık belirli seviyelerde olacağı için nemi geniş değerde tutamazsınız.

Hava sıcaklığı akşam saatlerinde düşeceği için havalandırma sabah veya öğlende yapılmalı. Bu sayede ısıtma için az enerji kullanılacaktır.
Bende aynı şekilde düşünüyorum fakat bu işler ile amatör olarak uğraşan bir abimizin dediğine görede bitkiler gece oksijene ihtiyaç duyduklarından dolayı havalandırmayı gece yapmak daha doğru olur diyor hatta sabaha kadar belirli aralıklar ile devam edilirse daha mantıklı olur dedi.

Bunun yanında havalandırma işi içinde şöyle yapmamı tarif etti banada mantıklı geldi ama işin bitki tarafına hakim olmadığım için sizlere danışıyorum.

Domates i örnek verdi ve şöyle dedi gece ve gündüz sıcaklık farkı 8 dereceyi geçmemeli bu yüzden gece havalandırma yaparken fanlar çalıştığında bu ısı değerini gözetirsen ve 2-3 derece tölere koyarsan sorun olmaz dedi.

bundan yola çıkarak şöyle yapıyoruz ozaman.
havalandırma zamanı için bir start birde stop saati belirleyip başlıyoruz ortamı havalandırmaya gece gündüz farketmez bunun dışında fanlar devreye girdiğinde ortamın sıcaklığını gözereterek belirlenen süre zarfında ortamı havalandırıyoruz.Tabi bu zaman aralığı sulama ve aydınlatma saatlerine denk gelmeyecek şekilde ayarlanmalı.

ve bu zaman aralığı kullanıcı tarafından girileceği için sanırım extra önlemler almaya gerek yok gibi.

**** sorun yaratacak gibi olursa zaten cihaz üzerinde sulama saatlerini iptal ederek cihazı sadece havalandırma otomasyonu olarak ta kullanabiliyorsunuz.

böyle bir durumda sıkıntı yaratırsa zaten bu yapacağımız ufak çaplı balkonlardaki üretimciler içi büyük çaplı üreticiler için gene zaten sulama otomasyonunun havalandırmadan bağımsız olması daha mantıklı geliyor bana ve dediğim gibi serada kullanmak isteyenler sulama zamanlarını kapatıp havalandırma için kullanabilirler..


@İsmail Kuzucu hocam nedendir bilmiyorum ama fide yetiştirmek acayip hoşuma gidiyor.Bu konularda sizin ile fikir alışverişinde bulunmak isterim.

Mustafa_cmbz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön