View Single Post
Eski 01-01-2015, 18:48   #2
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Sayın mbozkurt, bu biraz daha açıklayıcı bir bilgi her halde. Ben de sizin yazınızı görünce bir araştırayım dedim.

TASAVVUF müziğinin en önemli enstrümanlarından neyin yapımında kullanılan ve boğum aralığı nedeniyle yurt içi ve yurt dışındaki neyzenlerin tercih ettiği Hatay’ın Samandağ ilçesinde tabiî olarak yetişen kamışların, coğrafi işaretlemesinin alınması için çalışma başlatıldı.
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Arslan, dünyada en kaliteli ney kamışının Hatay’ın Samandağ ilçesinde yetiştiğini belirterek, boğum aralığı, uzunluğu, sesi ve yapısıyla diğer bölgelerdekinden ayrılan Hatay kamışından üretilen neylerin, neyzenler tarafından çok fazla tercih edildiğini söyledi. Bu kamışların işlenmemiş halinin 40 ile 50 dolardan ney ustalarına satıldığını vurgulayan Prof. Dr. Arslan, talebin fazla olması dolayısıyla bazı kişilerin olgunlaşmasını beklemeden kamışları kestiğini, bunun da ney kamışındaki kalitenin düşmesine sebep olduğunu ifade etti. Kasım, Aralık aylarında toplanması gereken kamışlar arasından ney yapımına en uygun olanların seçilmesi gerektiğinin altını çizen Arslan, ‘’Her kamıştan ney olmaz. Ney olabilmesi için boğum aralıklarının eşit uzunlukta ve bunların da 7-8 santimetre civarında olması gerekiyor. Bu nedenle toplayıcılar bu özelliklere çok dikkat etmeli. Bölgeden toplanan kamışların, ustaların ellerinde şekillenerek neye dönüşüyor ve 100 ile 300 dolar arasında satışı yapılabiliyor’’ diye konuştu.
Arslan, iklim özelliği ve toprak yapısıyla Hatay’da tabiî olarak yetişen kamışların, ney yapımı için aranan özellikte olduğunu bildirerek, Hatay’daki ney kamışının kalitesini bilen bazı çevrelerin ‘Samandağ kamışı’ adını kullanarak ney satışı yaptığını kaydetti. Bu sebeple bölgede yetişen ney kamışlarının coğrafî işaretlemesinin alınması için çalışma başlatıldığına dikkati çeken Arslan, ‘’Tescil sayesinde, çeşitli internet sitelerinde ‘Samandağ kamışı’ adı altında satılan neylerin, şehrimizdeki kamışlardan elde edilmediği ortaya çıkmış olacak. Ayrıca bu kamışları toplayan, satanlar daha bilinçli hale gelecek. Bu sayede kamışlarımız bir anlamda koruma altına alınmış olacak’’ dedi.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön