View Single Post
Eski 25-07-2007, 11:34   #25
Yamaha
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
KUŞBURNU - Rosa rugosa (Doğu Karadeniz-Rize)

Selam, değerli KUŞBURNU Sevenler

Ülkemizde yeterince tanınmayan Rosa Rugosa tür kuşburnu hakkında aşağıda verdiğim linkte detayları ile inceleme ve bilgi edinme imkanı bulacaksınız. İlgili siteyi hazırlayan ve bilgileri aktaran değerli kuşburnu araştırmacımız sayın Cengiz ÇİFTÇİ’ye teşekkür ederiz.

İlgili Link : http://www.biriz.biz/kusburnu/index.htm

Rosa Rugosa tür kuş burnunun bilinen diğer kuş burnu türlerinden çok farklılıklar göstermektedir. Özellikle yılda 4 kez meyve vermesi, kılçıklı olmaması, eti dolgun ve meyvenin iri olması, bol çekirdekli olması, dikenleri yumuşak olması, meyvelerinin dal tepelerinde bir arada olması gibi ayıran özelliklerinden bazıları. Bu nedenle ormanlık alanlarda, çalılıklarda doğal olarak yetişen kuşburnundan ayıran önemli özellikler bulunmaktadır.

Araştırmacımız sayın Cengiz ÇİFTÇİ’nin Rize’de yaptığı deneme bahçelerini gezdim, inceledim ve çok olumlu sonuçlar verdiğini gördüm. Rosa Rugosa tür kuşburnu Rize’nin iklim koşullarına tam uyumlu olduğu çalışmalar sonucu kanıtlanmıştır. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesine yeni bir alternatif ürün olarak bölge halkına ekonomik bir değer kazandırmıştır. Halen üretim çoğaltılması için Rize ve diğer vilayetlere de fidan satışı yapılmaktadır. Rize’de kendi yaptığım deneme bahçemde Rosa Rugosa aşılı kuşburnundan çok olumlu sonuçlar almış bulunmaktayım. Tüm üreticilerimize tavsiye ediyorum.

Herkese iyi çalışmalar, saygı ve sevgilerimi sunarım.

Yamaha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön