View Single Post
Eski 25-12-2014, 14:20   #124
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi futuuu Mesajı Göster
Hocam benim tarlada kuyu işini çok düşündüm. Su yakın mesafeden, 15-20 m den çıkıyor dediler ama sen 70 m'ye vurdur dediler ki o da sağlam bir maliyet istiyor ve kuyu vurdurmak öyle kolay değil, adama 20 ton su tedarik edeceksin çukur kazacaksın vs. Hadi buları hallettik, tarlada elektrik yok, mazotlu motorla çekeceksin ve pompalayacaksın. Hadi ona da eyvallah desem, ruhsat mevzusu var. tarlam benim yabancısı olduğum bir köyde, şikayet vs olsa al başına belayı. Ben bir 50 nc ya da ısuzu kamyonet alıp sırtına da 5er tonluk iki tane polietilen su tankı atmayı düşündüm. Kooperatif kuyusundan ya da işime gelen su kaynağından doldurur, tarlayaya döşeyeceğim sulama sisteminin ağzına yanaşıp bağlarım. Küçük bir mazotlu pompa yeter de artar bile suyu dağıtmaya. ileride kuyu kazacak olursam kamyoneti satabilme imkanım da var. Siz ne dersiniz bu konuda?
Öncelikle ruhsat konusuna fazla takılma derim. Evet, doğru Konya havzasında kuyu ruhsatları kapalı ancak sondajcı aradığında en yakın tarih 1-2 ay veriyorlar. Bu da boş gezmedikleri anlamına geliyor. Sondajı şikayet etmeleri için kendi kuyularının ruhsatlı olması gerekir. Senin kuyunu şikayet eden adam, kendi bacağına kurşun sıkmış olur.

Bahçeyi ilk aldığımda, tanıdık bir ziraat mühendisinden bahçe hakkında bilgi vermesi için bahçeye götürdüm. Bana dediği ilk şey "eğer meyve bahçesi ile uğraşıyorsan, kendine ait su kaynağın mutlaka olmalı" dedi. İşin içine girince ne kadar haklı olduğunu anladım. Benim bahçenin etrafı pancar tarlaları dolu. Sulama birliği, senede 3 defa pancar için, 1 defa da hububat için toplam 4 defa su veriyor . Son sulama meyveler toplandıktan sonra veriliyor.

Mazotlu pompa olayında haklı olabilirsin, suyu bulmak yetmiyor, çıkartmakta önemli. Ancak tarımla uğraşırken, o masraflı, bu pahalı deme lüksümüz yok. Ülke gerçekleri böyle, ben güneş enerjisi ile su çıkartmanın yollarını arıyorum. 3,5 dekar bahçe için, küçük portatif bir sistem bile kurabilirsin. Elbette ilk başlangıçta bu kadar masraf gözünü korkutabilir.

Her şey gönlünce olsun. Saygılar.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön