View Single Post
Eski 24-12-2014, 13:19   #5
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Toprak koruma ve arazi kullanımı hakkında yapılan değişiklik ile eskiden olduğu gibi her toprak sahibi tarlalarını dilediği gibi dilediğine satamıyor artık..
Ben bu konuda oldukça fazla kafa yordum..

Edindiğim kanaat şunlar:

1- Farzedelim ki, benim Çanakkale ili Biga ilçesinde sulu tarım yapılabilen ve tolamı 30 dekar olan 2 tarlam ile kuru tarım yapılabilen toplamı 40 dekar olan 5 tarlam var..

1. nolu mesajımda verdiğim linkte verilen listeye göre Biga ilçesinde YETER GELİRLİ TARIMSAL ARAZİ BÜYÜKLÜĞÜ sulu araziler için toplamda 55, kuru tarım arazileri için 120 dekardır..Yani benim hem sulu hem kuru tarım yapılan tarlalarımın toplamı bu miktarların altında kaldığı için eğer çiftçilik yapmaktan vazgeçtiğimi beyan edersem tüm tarlalarımı aynı gün satmak zorundayım..Değişik tarihlerde parça parça satmama kanun artık izin vermiyor.
Sadece tek tek sayış yapabileceğim tarlalar, ancak sulu tarım yapılan yerlerde 5 dekarın, kuru tarım yapılan yerlerde ise 10 dekarın altındaysa yeterli ekonomik büyüklükleri olmadığı için bunları tek olarak satmama izin veriliyor..
Ayrıca, eğer tarlalarımın bulunduğu köyün haricinde başka bir ilçede tarlam varsa ve asıl tarlalarıma kuşuçuşu 5 kilometre uzaklıkta ise o tarlayı da tek parça olarak satabiliyorum..

2- Eğer benim Biga ilçesinde 65 dekar sulu tarım yapılan 5 tarlam olsaydı, Biga için verilen 55 dekarlık YETER GELİRLİ TARIMSAL ARAZİ BÜYÜKLÜĞÜ aştığından fazla olan 10 dekarlık bir tarlayı satmama izin veriliyor..veya, eğer 150 dekar kuru tarım yapılan 7 adet tarlam olsaydı, 120 dekar olan YETER GELİRLİ TARIMSAL ARAZİ BÜYÜKLÜĞÜ'nü aşan 30 dekarlık fazlalık için satış yapma olanağım oluyor..
Veya tümünü birden satmak zorunda kalıyorsunuz..

Bu kanuna çok tepki var ülkede..
Adam sıkışmış, borcu var veya düğün yapacak, bir tarlasını satıp derdini görmek istiyor ama öylesine engeller çıkarılıyor ki, malınızı satamıyorsunuz..

Birden fazla tarla almak isteyenlerin incelemek zorunda olduğu çok husus var yani..
Alacağınız tarla veya bahçenin büyüklüğü de çok önemli.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön