Geçtiğimiz günlerde
gelincik otu karıştırmasının tarifini verince Sevgili A_NOMAD'ın aklına
gelincik otlu börek düşmüştü. Bugün sade gelincikle olmasa da karışık otlu börek yapınca paylaşmak istedim...
Malzemeler:
5 adet yufka
Yarım kilo yenilebilen yabani ot (Ben temizleyip haşlayarak derin dondurucuya koyduğum gelincik, ebegümeci, labada, kuzu kulağı, ısırgan, hindiba karışımını kullandım) Saksılarda çıkmış olan kuşotlarını da ayıklayarak ekledim. Taze ot olduğu takdirde ince kıyıldıktan sonra iyice ovup biraz öldürüyoruz.
1 demet pırasa
1 demet taze soğan (ben terasta yetiştirdiklerimden 5-6 taze soğan doğradım)
100 gr kadar tulum peyniri
1 kahve fincanı pirinç
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ(Zeytinyağı ve çiçekyağını karıştırarak kullandım)
1 yumurta(yumurtalar küçükse iki adet kullanılabilir)
Gelelim hazırlanışına... Otlar benimkiler gibi derin dondurucudan çıkmadıysa ayıklanıp doğranır, ovularak biraz öldürülür. Taze soğan ve pırasalar da ince ince kıyılıp eklenir. Pirinç yıkanarak katılır. Tulum peyniri de iyice ufalanarak karışıma katılarak güzelce harmanlanır. İstenirse biraz tuz eklenebilir ama ben peynir tuzlu olduğu için eklemedim.
Süt, yoğurt, yağ ve yumurta iyice çırpılır. Yağlanan tepsiye yufka serilip harçtan konulduktan sonra üzerine sütlü karışımdan gezdirilir.
Bu şekilde tüm yufkalar bitince en üste kalan sütlü karışım gezdirilerek 180 derece ısıtılmış fırında pişirilir... Şifa deposu böreğimiz hepinize afiyet olsun...