View Single Post
Eski 23-12-2014, 12:58   #410
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Bitkiler yapraklarından da nem ve besin alabilirler. Hatta bazı iç mekanda yaşayan türler yapraklarına su püskürtülmesinden çok hoşlanır; bunun nedeni bitkinin doğal ortamındaki nem ve rutubetli ortamı bizim ona yapay olarak elimizle sağlayışımızdandır. Hatta bazı gübre türleri topraktan vermek yerine yapraklara püskürterek verilmesi önerilir. Yine yukarıda söylediğim gibi bitkilerin yapraklarından nem ve besin emme yeteneğinden kaynaklanıyor.
Bonsai'lerde kurumayla ilgili bir çok vakayı gerek forumdan gerekse çevremizden gördüm. Acil ağaç kurtarma operasyonlarında bana çok danışanlar olmuştur. Ama Sn.viebelle söz ettiği yöntemi ilk defa duydum ve bir mantığa oturtamadım.
Saksıyı olduğu gibi içi su dolu başka büyük bir kovanın içine daldırıp (daldırma yöntemi) saksıyı bir kaç saniyeliğine, toprak doyuncaya kadar bekletildiğini gördüm. Bu yöntemi de bir çok neden ötürü önermediğimi hemen belirteyim.
Fakat dallarının su kabının içine daldırılıp bekletilmesinin ne gibi bir etkileşime ve nasıl bir işlevle ağacı kurtarabildiğine çok anlam veremedim. Çünki yapraktan alınabilecek nem ve su miktarı ne yaparsanız yapın bellidir ve kurumaya yüz tutmuş bir ağaçta ne işe yarar. Birde bazı türler yapraklarının ıslanmasında hiç hoşlanmaz ve en kısa zamanda yapraklarını kurutarak döker ve ayrı bir strese girer.
çalışmalarınızda başarılar dilerim.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön