View Single Post
Eski 22-12-2014, 21:38   #21
cenkcatli
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-02-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Arkadaşlar selam, daha önce aquaponic sistem ile 1 sene kadar uğraştım. Tecrübelerimi ve hatalarımı sizlerle paylaşmak isterim.

* Tankımızdaki bütün suyu sürekli devir daim edecek bir motora ihtiyacınız var. Aksi taktirde bitkilerin köklerinin sürekli akan suda nitratı ve diğer mineralleri filtre etmediği sürece suda nitrat patlaması yaşarsınız ve bitkilerin yaprakları yanar.

* Devir daimin hızı bitki köklerini oradan oraya savurmamalı, hafif bir akıntıyla su köklerden süzülmelidir.

* bitkinin kökünü fotoğraflarda gördüğüm gibi plastik bardağa hapsetmeyin. (bende ilk denememde aynı hatayı yapmıştım.) Zaten hapsetsenizde kökler iğne deliklerinden bir süre sonra fışkıracaktır. Bitki olabildiğince köklensinki suyu iyi filtre edebilsin.

* Ördekler suya çok fazla bakteri ve parazit yayacaktır. Açıkta bulunan bitki kökleri bütün hastalıklara davetiye çıkaracaktır. Her türlü kuşu olabildiğinde balık tankından uzak tutun.

* En önemli husus ise balık pisliğinin yani nitritin suda yararlı bakteriler tarafından bitkinin istediği nitrata dönüştürülebilmesidir. Bunu en basit ve geleneksel yöntemle suyun berraklığından anlarsınız. Suyun rengi kahverengi, sarımtırak olabilir ama sağlıklı su değerlerine sahip her akvaryum suyu berraktır. Balık tankınızdaki nitritin nitrata dönüşmediğini düşünüyorsanız bunun için hazır su hazırlama kitleri satılmaktadır. **** ortalama 3 ay gibi bir sürede balıkların yer aldığı tank suyunu sürekli filtre ederekte suyun kendiliğinden hazırlanmasını bekleyebilirsiniz.

* Ben boruların içerisine ekmek yerine altlı üstlü bir sistemle denemiştim. Altta bulunan tank içerisinde yaklaşık 20 adet göl balığı yavrusu (sazan, kefal gibi) ile denedim. (Avrupa örneklerinde kullanılan göl balığına en yakın tür) üst tankta ise marul ve kıvırcık ektim. Dere kumunun içerisinde altı delik bardaklarla oturttum bitkileri. Üst tankta tıkanmayacak şekilde alt tanka tahliye boruları kullandım. Alt tanktan motor yardımıyla pomplanan su kumların ve köklerin arasından süzülerek alt tanka filtre edilmiş şekilde süzülüyordu.

* Yemlemeyi kesinlikle balıkların bir kerede yiyebileceği kadar yapın. Az ama çok tekrarda yem verin. Protein ağırlıklı yemlerin tamamını suyunuzun bozulmasına neden olur.

Deneyimlediğim şeyleri olabildiğince anlatmaya çalıştım. Umarım faydası olur. Sorularınız olursa bilgim dahilinde cevaplamaya çalışırım. Yanlışım varsa arkadaşlardan yorumlarını beklerim...

cenkcatli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön