View Single Post
Eski 24-07-2007, 12:42   #38
Salinta
Ağaç Dostu
 
Salinta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 220
Merhaba arkadaşlar, geçen gün bir mail aldım, maili olduğu gibi kopyalayıp gönderiyorum. Ziraat mühendisiyim ama tarla bitkileri bölümü olduğum için bu konu hakkında kesin birşey söylemeden size danışmak istedim.

İyi günler;

Sormak istediğim soruyu uzatmadan direkt olarak soracağım; ancak siz ne kadar detaylı cevap verirseniz sevinirim.
Biz bodur meyvecilik üzerine yatırım yapmayı planlıyorduk. Başlangıç olarak Konya yeniçumra da 15 dönümlük bir yer baktık ve burada üretime başlayacaktık. Ancak değişen iklim koşulları bize bazı konularda bir kez daha düşünmemiz gerektiğini işaret etti. Dünya üzerinde değişen iklim koşulları yani küresel ısınma ve bu olayın türevi olan olaylar sanki yer seçimimizde biraz daha düşünmemiz gerektiğini gösterdi. Konya Çumra bu yıl 50 derecenin üzerinde sıcaklıkları gördü ve sanırım bir elma bahçesi bu sıcaklıklara dayanamaz. Dayansa da vereceği ürünün kalitesi düşer. Halbuki Konya Türkiyer17;nin en verimli bahçesi olarak gözükür. Biz de bu düşünceden yola çıkarak Konyar17;yı seçmiştik. (Aslında şu da var: elma için sanırım çok verimli bir toprak gerekmiyor (gerçi bu en iyi toprak analizinden sonra belli olacaktır). Biz de elimizdeki paranın çoğunu toprağa yatırmak istemiyoruz.( yani amacımıza ekonomik yoldan ulaşmak istiyor fuzuli, keyfekeder, beyhude harcamalardan kaçınmak istiyoruz)) Şunu da biliyoruz ki toprak seçimi yanlış olduktan sonra istediğiniz kadar geri kalan ihtiyaçları (telli terbiye, soğuk hava deposu, sulama sistemleri v.s. ) son teknoloji ve en pahalıya yapın ürün elde edemezsiniz ve sonradan değiştirme imkanınız yoktur. Bu sebepten ötürü yatırımda en kritik husus toprak seçimi ve üretime başladıktan sonra geri dönüşü yok.

Elma meyvesinin yıllık 1000 saat 0 derecenin altında bir sıcaklığa ihtiyacı olduğu biliyoruz. Yılardır üretim yapılan yerler ve artık Türkiye üzerinde kanıksanmış alanlar gittikçe üretim için uygun olmayan yerler halini almakta ve yeni seçilecek yerlerin neresi olacağı ise muğlak bir durum olarak kalmaktadır. İşte değişen bu iklim koşuları, buna bağlı olarak toprak değerleri ve mikro koşullar değerlendirildiğinde, küresel ısınmanın Türkiyer17;yi ne kadar etkilediği göz önüne alındığında ve iklim kuşaklarındaki değişiklikler, su durumu ve meyve gereksinimlerini göz önüne aldığımız zaman seçilecek arazi Türkiyer17;den neresi olmalıdır?
Nereler veya hangi özellikteki araziler bunun için uygundur.
Şu an bahçe kurmuş ama değişen iklim koşullarından dolayı zarara uğrayan bir üretici olmak istemiyoruz ve küresel ısınmanın bizi nasıl arazi kesimlerine zorladığı görmek yani tabir caiz se bizi bekleyen tehlikeleri ve geleceği öngörmek istiyoruz. Bize yarımcı olursanız seviniriz.
Şimdiden teşekkür ederiz.

Salinta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön