Şu bitki isimlendirmeleri ile ilgili biraz bilgi paylaşmak istiyorum. Malum Crassula pellucida ssp marginalis 'Variegata' gibi bir ismin açıklamaya ihtiyacı var
- Graptopetalum bellus. "Graptopetalum" cins ismi "bellus" tür ismidir.
- Cins ismi büyük harfle başlar tür ismi küçük harfle.
- Bitki isimlerinde denden işareti " " kullanılmaz.
- Hibrit, iki farklı ebeveynin çaprazlaması ile oluşan yeni bitkidir.
- Örnek: Echeveria 'Blue Curls'. "E" cins ismini belirtir. 'Blue Curls' hibrit olduğu anlamına gelir. Hibritin adı her zaman büyük harflerle yazılır.
- Kültivar bitki gerçek bir türdür asla hibrit değildir. Kültivarlar, bir türün içindeki örneğin renk ve soğuğa dayanıklılık bakımından farklılık gösteren bireyler arasından seçilmiştir. cv. olarak kısaltılabilir.
- Kültivarlar şöyle yazılmalıdır: Echeveria haagai 'Tolimanensis'. Echeveria (cins) haagai(tür) 'Tolimanensis' (kültivar ismi).
*Hibrit bitkilerde tür ismi yoktu hatırlarsanız.
- Bir bitki aynı zamanda hem hibrit hem kültivar olamaz.
- 'Variegata': V harfi büyük ise bitki kültivardır. Örnek: Crassula perforata 'Variegata' ya da Crassula ovata 'Tricolor'.
- variegate ya da variegated şeklinde küçük harfle yazılırsa bitkinin rengi ile ilgili bir duruma işaret eder. Beyaz ya da sarı şeritleri vardır ve hibrit veya kültivar değildir.
- Echeveria sp. bitkinin bir Echeveria türü olduğunu gösterir.
- Echeveria sp. (pulidonis hybrid): Sukulentin bir Echeveria türü olduğunu gösterir. Bitkinin pulidonis genleri olduğunu ancak hibritin adı konusunda tam bir kesinlik olmadığını anlatır.
- Echeveria aff. 'Dondo': Bitki Echeveria 'Dondo'ya benzemektedir ancak bundan 100% emin değilizdir.
- xGraptoveria 'Acaulis': İki genusun hibridi olduğunu gösterir (Graptopetalum x Echeveria). Cins ismi büyük harfle başlar ve başında hibrit olduğunu gösteren bir x bulunur. Yine aynı şekilde tür ismi olan Acualis tırnak içinde ve büyük harfle yazılır.
ssp:Alttür demektir. Türün orijinalinden genetik olarak en uzaktır (bir basamak daha uzak olsa başka bir tür olur).
var: Varyete demektir. Bitkinin aslına ssp den genetik olarak daha yakındır.
fa, fma, forma: Form demektir. Asıl bitkiye genetik olarak en yakındır.