View Single Post
Eski 24-07-2007, 10:03   #3
Yamaha
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 11
Bambu Kamişi

Selam, Sayın Cemal S. üyemiz.

Ben bir kamu kuruluşunda memurum. Alternatif ürünler ile ilgili bir araştırma yaparken bir tesadüf sonucu bambu kamışı ile karşılaştım ve çok dikkatimi çekmiştir. Rize'de deneme amaçlı yetiştirilen bambu bahçesi görülmeye değer. Bu çalışma sonucunda bambuyu ülkemize kazandıran değerli bilim adamımız sayın Doç. Dr. Mustafa VAR ve ekibine sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.
Değerli hocamızın yaptığı bilimsel çalışmaların detayı elimde mevcut değildir. Ancak, bu konuda değerli üyemiz sayın Faruk TUZCUOĞLU’nun araştırmalarında geniş bilgilere yer verilmektedir. Değerli bilgileri ile bizleri daha da aydınlatacağına eminim. Burada benim de küçük bir katkım olursa mutluluk duyarım.

Bambu kamışı çok fonksiyonel bir bitkidir. Bu sayede ekonomik değeri yüksek olmasının yanında, nitelik olarak su, nem ve güneşe karşı plastik ve demirden daha dayanıklı olmasıdır. Denizlerin ortasında balık çiftlikler için bambudan yapılmış kafesler kullanılmaktadır. Bambu kamışının bir takım işlemlerden geçirilerek doğal görünüşleri ile ölümsüzleştirilmektedir. Konuya bir açıklık getirmek istersek, yaklaşık 1000 sene önce yapıldığı rivayet edilen Çin’de Min nehri üzerinde kurulu olan asma köprünün halatları bambu kamışı liflerinden yapılmış olduğu ve halen de sağlam bir şekilde köprünün ayakta durduğu bir araştırmacımızın yazılarından öğrendim. Bu ilginç saptamadan sonra bambu kamışının mukavemeti göz önünde bulundurulursa, bilim adamlarının günümüz yapı teknolojisinde betonarme binalarda çelik yapı elemanı olarak kullanılıp kullanılamayacağı hakkında bilimsel araştırmalara çoktan başlamışlardır. Bambu kamışı yüksek mukavemetli bir bitki olmasaydı, gökdelen binalarda da yapı iskelesi olarak kullanılamazdı.

Bambu kamışının kök sürgünleri bile çok mukavemetlidir. Bu yüzden toprağı bir ağ tabakası gibi sararak erozyona karşı direnç gösterir. Bambu kamışının bazı türleri yayılmacı özellik gösterdiğinden kök sürgünleri kontrol etme zorluğu vardır. Bu durum Rize’de yapılan deneme bahçesinde gördüm. Bu yayılmacı özelliği sayesinde orman içinde hızla yayılarak kısa sürede çevreyi kapladığını gördüm. Bu yayılmacı özellik nedeniyle bambunun dikildiği alanların yanında başka bir ürün bölgesi varsa o bölgeyi de etkisi altına alabilmektedir. Bu yayılmacık kontrolün sağlanması için teknikler geliştirilirse üretici açısından büyük kolaylık sağlayacaktır. Aksi takdirde o bölgede yetiştirilen diğer türler ile iç içe geçmesine ve diğer türlerin yok olmasına da sebep olabilir.

Bambu ismi kulağa hoş gelmesine rağmen piyasada bambu ismi altında satılan ürünlerin özellikle sandalye, koltuk, bahçe mobilyaları gibi gereçlerin bambu kamışı ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu ürünlerde kullanılan malzeme içinde bambu, ya kısmen kullanılmış ya da hiç kullanılmamıştır. Örneğin kestane ağacını bir takım emprenye işleminden geçirilerek biraz dayanıklılık ve şekil verilmektedir. Gerçek bambu kamışından yapılmış olsaydı hem şekil bakımından, hem doğal görünümleri bakımından en önemlisi de dayanıklılık bakımından çok farklılıklar göstermektedir.Gerçek bambudan yapılmış ürünler çok daha pahalıdır.

Saygı ve sevgilerimle, herkese iyi çalışmalar.

Yamaha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön