View Single Post
Eski 16-12-2014, 15:39   #17
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın Forester,

Sayın Badrobot arkadaşımız güzel açıklamış, ben de biraz ilave yapayım. Yamadorilerde genellikle zaten sökerken zorunlu bir kök budaması oluyor, kazık kök kısmen veya tamamen kopmuş olabiliyor o durumda acele saçak kök geliştirmekten başka çaremiz yok(yamadoriler genelde belli kalınlıkta olduğundan fidanlıktan alınanlara göre biraz daha farklı). Fidanlıktan aldığınız fidanlarda kalınlık artırmayı da düşünüyorsanız mümkün olduğunca kazık kökü kesmeyiniz, kökü kuvvetli oldukça üst kısım daha çabuk hallolacaktır. Dalları ağacın kalınlığı ile orantılı bir kalınlığa ulaştırmak için de kuvvetli köke ihtiyacımız var. Kalınlık yeterli artık dediğinizde bir ilkbaharda saksı değiştirirken kazık kökü kesip yatayda kök geliştirmeyi teşvik etmek daha sağlıklı olur.
Taşüstü veya neagari çalışmalarında kazık kökü kesip saçak kökleri teşvik edebiliyoruz.
Saksıda değil de bahçede geliştirdiğim bazı ağaçlarda kazık kökü kesip saçak kökü teşvik ettiğim çalışmalar da yapıyorum örneğin bir ligustrumu bu şekilde geliştiriyorum:
Sagol / Ligustrum (taşüstü)


İyi çalışmalar dilerim...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Forester Mesajı Göster
Sayın SAGOL
Bilgi için teşekkürler...

Sadece konuyu açmak için yazıyorum özellikle son cümlenizden hareketle

" İğne yapraklılarda genelde kök budaması yaparken çok daha dikkatli oluyoruz aksi halde ölümcül olabilir."

Önce kökü budayıp, alıştırıp, kayıp olmaz ise veya kalan sağlar bizimdir misali kalan ağaçlar üzerinde emek vermek (dal budama /şekillendirme) daha mantıklı mıdır?

Bilgi ve tecrübelerimden hareketle (Orman Mühendisiyim ama bu bonsai işinde bilgilerimin işe yaramadığını hissediyorum) fidanların en hassas olduğu yerleri kökleri, kök üzerinde bir çalışma yapmak , gövde ve daldan çok daha tehlikeli

bu sebepten özellikle kazık köklü ağaçlarda önce köke müdahale edip, uygun hale getirip belli bir süre ağacın ve kılcal köklerin sağlığına kavuşmasından sonra gövde ve dal budamasına gidilmesi mantığındayım bu doğru mudur ?

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön