View Single Post
Eski 16-12-2014, 11:18   #16
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.Forester.
Sizinki yanlış benim ki doğru diye yaklaşmak yerine benim ne ve neden yaptığımı anlatmaya çalışacağım.
Ama baştan şunuda söyliyeyim benim anlattıklarım yaprağını döken ve geriden sürgün verenlerle ilgili olacak.
Ağaçlarda kök budaması yaptığınız anda ağaç sizinde ifade ettiğiniz üzere kılcal kök sistemini oluşturması ve tekrar kendine gelmesi zaman alıcı bir olay. O yüzdendir ki Yamadori (Doğadan sökme) ağaçlarda 1-2 yıl ağaç üzerinde herhangi bir işlem yapmayıp serbestçe gelişimesine izin verilip tekrar kök sistemini toparlaması tavsiye edilir. Bu tavsiye son derece doğrudurda. Ama fidanlıklardan saksıda aldığımız ağaçlardaysa ağaç Bonsai formunu buluncaya kadar kök sistemiyle ilgili bir işlem yapma zorunluluğu olmadığı için ağaç daha hızlı bir gelişim sürecinde olur. Bu hızlı gelişim süreci bizim bonsai formuna ulaşmamızda önemli derecede zaman kazandırır.
Kökü sistemini bir pompaya benzetirsek, alttaki pompa ne kadar güçlü ve büyük olursa o derece gelişimde hızlanır. Sizin dediğiniz gibi önce kök sistemne müdehale ederseniz kök (Pompa) üstteki folyajı besleyemeyeceğin den folyajda solmalar ve kurumalar olacaktır. Yani bunuda şöyle örnekleyeyim; kök tek parça olupta üst yapı budansa da yeni gelen sürgünler kısa zamanda daha güçlü gelecektir. Ama kök azaltılmışsa üst taraftaki folyaj çoksa kök üstü zaten besleyez.
Yamadorilerde zaten ağaç çıkarılırken kökünün bir bölümünü kaybediyor, onlar için ekstradan yapılacak bir şey yok; beklemekten başka. Ama saksıda alınan sağlıklı ağaçlardaysa olabildiğince derin ve geniş saksılarda kök sistemi hiç bozulmadan bonsai formuna ulaşıncaya kadar hiç bir müdehale etmemek gerekir.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön