Konu: Nergis
View Single Post
Eski 15-12-2014, 12:24   #2217
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu Mesajı Göster
Varsın yanılalım değil mi? Ya tutarsa açmayan onca nergisimiz açar bizde mis kokularıyla mest oluruz.
Haydi sayın pria söyleyinde biz de deneyelim. Varsın işe yaramasın ne olur ki.
Zaten açmayanlar var senelerdir.
Benol Hanım, sizin ricanızı geri çeviremedim ve son edindiğim tecrübe ve izlenimleri yazmaya karar verdim..Vardığım bu netice kesin olmamakla birlikte açamıyan nergislerinizde sizler de önümüzdeki sezon denersiniz artık..Böylece daha fazla test etmiş oluruz bu hususu..

Benim ağağıdaki mesajımda da belirttiğim gibi Karaburun (Mordoğan) nergisleri ile ilgili Ege Üniversitesince yapılan araştırmada aşağıdaki noktalar hep ilgimi çekti:

Nergis

Araştırmada şunlar yazılı:

''...Üreticilerin %65’i kendi soğanlarını kullandıklarını, geri kalan %35’i ise dışarıdan soğan temin ettiklerini belirtmişlerdir.
... Yörede çiçek hasadı ise en fazla Ocak ayında (%65), daha sonra Aralık (%24) ve Kasım ayında yapılmaktadır.
...Soğan sökümünden sonra nasıl bir bakım uygulandığı incelendiğinde; üreticilerin %46’sının herhangi bir bakım yapmadığı, % 38’inin soğanları kabuklarından ayırdığı, %15’inin ise boylama yaptığı görülmektedir. Üreticiler (bir üretici dışında) eski soğanı attıklarını ve yavru soğanların tümünü kullandıklarını belirtmektedirler.
...Üreticilerin tümü soğanı dikerken pulluk derinliğine (20 x 25cm derinlik) diktiklerini belirtmişlerdir.''


http://egeweb.ege.edu.tr/zfdergi/ede...8/s1/39-46.pdf

İşte bu yazılanları uygulayayım dedim son olarak..
2012 yılı temmuzunda tüm Karaburun nergislerini söktüm..Yavrularını ayırdım..ve en irilerini benden ''erlicheer'' nergis soğanı satın alanlardan isteyen herkese ücretsiz olarak dağıttım..Bir kısmını da köyde verdim..
Bana en ufak olanları kalmıştı..Yani kimsenin beğenmiyeceği soğanlar..

İşte bu minik soğanları, bel küreğiyle derin kazılıp kabartılmış bir alana tabana metrekareye 40-50 gram 15.15.15 kompoze gübre atarak en az 15 santim derine ektim..Toprağım çok kumsal ve çok fakir olmasına rağmen bugüne kadar da başka hiçbir gübre vermedim.
Tabi, 2013'ün ocak ayında büyük çoğunluğu çiçek falan veremedi, biraz irice olan 3-5 soğanda çiçek görebildim..
O yıl onları hiç ellemedim, yerlerinde bıraktım..Yazın aşırı sıcakların etkisini azaltmak için toprağın üstüne kuru otlar yaydım..
Bu yıl eylül ayı başlarında onları bir güzel suladım..Ekim ayı sonlarına doğru köye zeytin toplamağa gittiğimde, filizlerinin çıkması gerekirken sadece birkaç soğanın filizlerini gördüm toprak üstünde..
Hatta, sık sık yağan sonbahar yağmurları acaba çürümelerine mi sebep oldu diye de endişelenmedim de değil yani..
Oysa onlar oldukça derin ekildikleri için çıkamamışlar toprak üstüne..
Nihayet, 20 gün önce köye son gidişimde hepsinin toprak üstüne fışkırdığını ve büyük çoğunluğunda çiçek sapının güründüğünü büyük bir sevinçle gördüm.Eğer derine ekilmeseydiler, aşağıdaki fotodaki gibi filizler 15-20 santim uzunlukta değil, 30-40 santimi bulurdu..

Ege Üniversitesi araştırmasında yazıldığı gibi, köylülerin biri hariç hepsinin eski, kart soğanlarını ekmeyip çöpe atmalarının haklı olabileceğine inandım artık..

Yani, özetle şu kanaate ulaştım:

1- Karaburun nergisleri 15-20 santim kadar oldukça derine ekildiğinde yazın sıcaklarından korunabiliyor ve istediği soğuklanma ihtiyacını giderecek bir ortam bulabiliyor..Dal, kuru otlarla malçlama yapmak toprakaltındaki soğanların korunmasına ve daha serin bir ortamda kalmalarını sağlıyor olabilir.
2- Çiçek vermiş, çok iri, kart soğanların çiçek verimi çok düştüğü için, bunlar çöpe atılmasa bile ancak yeni yavruların üretilmesi için ayrı bir alanda ekilmeli, bu kart soğanlardan fazla bir beklentiye girilmemeli..
3- Hem sıkışıklığı önlemek hem de bol çiçek görmek için, yavru soğanlar ayırılıp ekilmeli ve beslenip büyütülmeli..Bu yavruların 2. yıl hemen hemen tamamı çiçeklenmektedir.

Aslında bu yazdıklarım kesin bilgi değil ve gelecek yıl bir test daha yaptıktan sonra yazmamın daha uygun olacağını düşünüyordum ama başta Hocam100 olmak üzere çok sayıda üyenin bu beklentisini görünce hadi yazayım dedim..

Umarım tesbitlerim doğrudur ve çok sevdiğim Karaburun nergislerini bol çiçeklenmiş olarak görmemiz nasip olur bundan sonra..
Her nergis türünün yetiştirme özellikleri farklı olabiliyor..Benim 2 yıllık 100 gramdan büyük ''erlicheer'' nergisleri birden fazla çiçek sapı oluşturabildiği halde, aynı büyüklükteki daha önce çiçek vermiş Karaburun nergisi hiç çiçek vermiyebiliyor..Bunun en güzel kanıtı da 4-5 sene önce Hocam100'den satın aldığım 100 adet çok iri Karaburun nergisinin ancak 15 adet kadarında çiçek görmemdir.
Yani soğanın iriliğinden önce genç olması daha önem taşıyor Karaburun'larda..
Bunu çok iyi anladım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hocam100 Mesajı Göster
Adnan bey insan bu nergiste şaşırıyor.İklime bağlı olarak ne zaman açar ne kadar açar coşar mı coşmaz mı ben bile bilemiyorum.
16.3.2013'te Hocam100 böyle diyor ama ben belli noktalara dikkat edilirse çiçek veriminin maksimuma çıkarılabileceğine inanıyorum.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen pria : 15-12-2014 saat 20:17
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön