View Single Post
Eski 13-12-2014, 23:35   #2
dinozor
Ağaç Dostu
 
dinozor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 392
Herkese merhaba, bir süredir (aslında yıllara yayılan uzun bir süredir) su bitkileri üzerinde çeşitli denemelerim ve oldukça fazla yanılmalarım oldu. Son olarak bir kaç ay önce aldığımız, cam fanustan daha profesyonel görünen ufak bir akvaryumla yeniden şansımı denemeye karar verdim ve sonuç yine hüsran oldu. İnternetten araştırdığımda konunun uzmanlık gerektirdiğini ve çok farklı bir kulvar olduğunu öğrendim, bu nedenle hatalarımı ve neler yapmam gerektiğini öğrenmek için bilenlere danışmak istedim.

Öncelikle pet shopta elimize üzerinde ışığı bağlı olan, küçük, kapaklı, mika (sanırım) bir akvaryum tutuşturdular. Cam istememe rağmen bunun daha iyi olacağı söylendi. Bir adet ısıtıcı, filtre, sera marka su yumuşatıcı, yine sera marka sıvı biyolojik fitre mediumu, azoo marka bitki besini, rasbora, midye ve elma salyangoz olmak üzere mantıklı duran bir sistem oluşturabilecek malzemeleri verdiler. Elimizde elodea ve anubis zaten vardı, anlatıldığı şekilde her şeyi hazırladık ve iki gün sonra bitkiler dışında yaşayan bir şey kalmamıştı ki bitkiler de sonradan degrade olmaya başladılar.

Şu anda elimde yine yanlışlıkla seçilmiş, ne olduklarını henüz bilmediğim üç bitki var. Mika akvaryum tuz ile iyice temizlendi fakat hala mika. Kum olarak kırık midye kabuğu almıştık ki sanırım bu çok yanlışmış, kuvartz kum önerilmiş. Bitkileri direkt kuma gömmem gerektiği söylenmişti fakat internette laterit ve kum karışımı, kimi yerlerde de bildiğimiz bitki torfu üzerine kum önerilmiş. Torf aklıma yattı fakat eğer her şey yolunda giderse bir beta almak istiyorum ve torfun herhangi bir zararı olur mu bilmiyorum. Ufak bir akvaryum için karbondioksit kullanılmasına gerek yok denmiş, ne yapmalıyım hiç bir fikrim yok. Üstelik fazladan bitki besini almalı mıyım, bu besinlerin balıklara zararı olur mu, bitkiler neden degrade oluyor (sıcakta durmuyorlar), bakteri kültürünü ne sıklıkla kullanmalıyım (üzerinde yazanla internette yazanlar çok farklı) vb. bir çok soru ve sorunum var.

Asıl istediğim bunun bir bitki akvaryumu olması ama eğer her şey yolunda giderse ve mümkünse bir betacık da bu ortamdan faydalansın isterim. Çok cahilce bir başlangıç yaptım, bundan sonrasını toparlamak istiyorum ve yardımcı olabilecek birleri olursa çok sevinirim.

dinozor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön