View Single Post
Eski 13-12-2014, 18:19   #39
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maya Mesajı Göster
Sayın Pria' dan almış olduğum nergisler başlarını uzatıp, "merhaba" dediler 20 lt.lik saksıda toplam 3 adet soğan. Saksı harcını Sayın Pria' nın anlatımlarına uyarak hazırladım: toprak, torf, yanmış çiftlik gübresi, tabanında drenaj için kil bilyeleri, biraz da leonardit humus. Ekim tarihi 09.11.2014. İlk resim derinliklerini gösterebilmek için. İkincisi üzerleri kapatıldıktan hemen sonra. Üçüncü resim ise13.12.2014 tarihli Batıya bakan, aydınlık, ısıtmasız, cam önünde duruyor. İlk ekimde derinlemesine sulandı, sonrasında sadece ara ara nemlendirme yapılıyor. Darısı çiçeklerini görmeye inşallah

Double Daffodil Erlicheer:
Saksınızın derinliğini pek göremedim sayın maya..
Soğanları sanki biraz derine gömmüşsünüz gibime geldi..Soğanların üstünü 4-5 santim kalınlığında harç ile örtseydiniz, soğanların tabanında çok daha derin bir köklenme bölgesi olurdu..Yani, görebildiğim kadarıyla soğanları 5-6 santim daha yukarıya ekebilirdiniz.
Saksı ekimlerinde yapılan en büyük hata, soğanların derine gömülüp, köklenme-beslenme bölgesinin azaltılmasıdır.
Çünkü nergisler oldukça uzun kökler salabilen bitkiler..30 santime kadar kök salabilirler yani..Bu yüzden sığ ekip, altta köklenme için geniş ve derin bir alan yaratılmalıdır.
Eğer soğanların altından saksı tabanına kadar 25-30 santim derinlikte bir toprak tabakası varsa çok daha iyi gelişip beslenirler.

Ama, derince ekseniz bile herşeye rağmen saksı harcınız ideal olduğu için yine de güzel beslenip gelecek yılın iri soğanlarını büyüteceklerdir..

Güzel sayfanızı süsleyen güzel çiçekleriniz çok harika..Fotolar da öyle..

NOT:

Saksınızın üst toprağı beyazlamış..Yani alkali bir ortam oluşmuş..
Nergisler genellikle her ortamda yetişebildikleri gibi PH 6-6.5 hafif asidik ortamları daha çok severler..En üstteki beyazlıkları sıyırıp atın ve 0.5-1 lt suya 1 küçük nohut kadar limontuzu atın ve bu suyla saksınızı sulayın derim..
Daha geniş bilgi:

Topraktaki beyazlaşma

Selamlar..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön