View Single Post
Eski 13-12-2014, 11:17   #1
Ozlem A
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Hint Yemeği: Lamb (Kuzu) Korma

Hint mutfağının çok sevildiği ve yaygın olduğu bir ülkede yaşadıktan sonra döndüğümde bu farklı lezzetleri özlediğimi farkettim. İstanbul'da bugünlerde artık birkaç tane iyi Hint lokantası olsa da bu arada ben denemelere başlayıp ve arkadaşlar arasında sevilen yemekler yapma noktasına geldim.

Hint yemeklerinde kullanılan baharatların neredeyse tamamı bizim mutfağımızda mevcut ve kolayca bulunabilir. Malzeme listesinin uzunluğu başta göz korkutsa da baharat tür ve miktarını ve yöntemi kavradığınızda hemen hemen tüm Hint yemeklerini evde pişirebilirsiniz, yapılışları oldukça benzer ve kolay.

Lamb Korma da en az baharatlı ve en basitlerinden biri. Bu yemek aynı zamanda tavuk ile de yapılabiliyor. Farklı yörelerde versiyonlarına rastlamak mümkün olsa da aşağıda verdiğim tarif en temel olanı diyebiliriz.

Çocukların da severek yediğini belirterek tarife geçelim.

Name:  image.jpg
Views: 1211
Size:  33.8 KB

Lamb (Kuzu) Korma

6 kişilik

Malzemeler

8 diş sarmısak
2,5 cm uzunluğunda taze zencefil (soyulup kabaca doğranmış)
2 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 kg kemiksiz kuzu kol, yağları temizlenmiş, kuşbaşı ya da külbastılık doğranmış
2 kuru soğan, ince doğranmış
2 çay kaşığı öğütülmüş kimyon
1 çay kaşığı öğütülmüş kişniş
1/2 çay kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı toz tarçın
1/2 çay kaşığı acı toz biber (daha acı sevenler arttırabilir, ben öyle yaptım)
1 çay kaşığı tuz (damak zevkinize göre ayarlayın)
1/2 su bardağı hindistan cevizi sütü (yerine yoğurt kullanılabilir)
1/2 kg kabuğu soyulup küçük doğranmış domates
  • Soyulup kabaca doğranmış sarmısak ve zencefili biraz suyun yardımı ile küçük rondoda iyice çekin ya da ince rence ile rendeleyip havanda macun kıvamına gelene kadar ezin ve kenara ayırın.
  • Baharatları ölçerek küçük bir kasede toplayın ve soğanları ince küpler halinde doğrayarak hazırlayın.
  • Fırınınızı 100 C ye ısıtmaya başlayın ve en alt rafa tepsinizi ya da telinizi yerleştirin.
  • Kalın tabanlı ve fırına girebilecek (tercihen döküm) bir tencereyi yüksek ateşte boş olarak ısıtın ve ısınınca yağı sıvı yağı dökün.
  • Etleri çok sıkıştırmadan (birkaç postada) tencerede her iki tarafı da kahverengine dönene dek pişirin, Ayrı bir tabağa alın.
  • Boşalan tencereye soğanları koyun ve tencerenin dibinde kalmış olabilecek et parçalarını da kazıyarak şeffaflaşana ve yumuşayana kadar kavurun.
  • Kasedeki baharatları ekleyip kokuları çıkana kadar en fazla 1 dakika karıştırarak kavurun. *Hemen sarmısak-zencefil karışımını ekleyerek bunu da 1 dakika kadar karıştırarak diğerleri ile kavurun.
  • Etleri biriken sularıyla, hindistan cevizi sütünü (veya yoğurt) ve domatesleri de tencereye atın ve iyice karıştırıp kapağını kapatın ve kaynayana kadar pişirin.
  • Kaynama noktasına gelen tencereyi kapağı kapalı olarak fırına koyun ve düşük ısıda *etler iyice yumuşayacak şekilde 1,5 - 2 saat pişirin.
  • Yasemin veya basmati pirinci ile yapılan sade pilav üzerinde servis edin. Yanında bir de mercimek yemeği yaparsanız, geleneksel Hint bir sofrasına yaklaşan bir menü olur. Dilerseniz kabaca doğranmış taze kişniş ve/veya taze nane yaprakları ile süsleyin.

Tarif üzerine notlar:

Hemen sofraya koyabileceğiniz gibi, bu yemek pişirdikten bir ya da iki gün buzdolabında bekledikten sonra tatların oturmasından dolayı daha lezzetli oluyor. Bizim evde ertesi güne kalmadığından pek uygulanamasa da misafir ve davetler için bir gün önceden yapılabilmesi güzel.

Tarifin püf noktalarından biri etlerin iyi pişirilmesi, kahverengi olana kadar tencerede kalmalılar. Tüm etleri aynı anda tencereye koyarak pişirmeye kalktığınızda bu işlem zorlaşacağından parça parça koyarak pişirmek en iyisi.

Kalabalık misafir grubuna da rahatlıkla ölçüleri orantılı olarak arttırarak yapabilirsiniz, etkileyici ve çok lezzetli olacağından emin olabilirsiniz.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön