View Single Post
Eski 23-07-2007, 22:08   #1
hoyadag
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 426
Mantar Türleri

Name:  Kuzu_04.JPG
Views: 83627
Size:  37.3 KB
Morchella Spp. (Conica)

Belkide dünyanın en lezzetli mantar türü. Zehirli olan bir alt türü olduğunu da okumuştum. Aman burayı okuyupta zehirlenmeye falan kalkmayın.Bu mantar türü hakkında bildiklerim tamamen tecrübelere dayanmaktadır ve bilimsel niteliği yoktur. Ayrıca zehirsiz olan türlerinin de pişirilmeden yenilmemesi ve bir oturuşta fazla miktarda tüketilmemesi tavsiye ediliyor.

Toplandıktan sonra bir süre suda bekletilmesi ve iyice temizlenmesi gerekiyor. İçi neredeyse boş ve şapka çukurları oldukça müsait olduğundan, içinde börtü böcek olabiliyor. Yavaş ateşte uzun süre pişirilmesi de verilen tavsiyeler arasında. Buradan ötesini mutfaktan anlayan uzmanlara bırakıyorum.

Denizli'nin Babadağı yaylalarında yıllardır toplanır. Türkiye'mizin farklı yörelerinde de bulunduğunu düşünüyorum. Fransız gurmelerin baştacı ettiği, kilosuna onlarca avro verdikleri ve kültür ortamında yetiştirme çalışmaları dünyanın dört bir yanında devam etse de başarılamamış nadide bir tür. Yalnız wiki de okuduğuma göre Fransa'da bunu başarmışlar ve sır gibi saklıyorlarmış, aslı var mı bilmiyorum.

Tübitak'ın internet sitesinde bulduğum bilgiyi aynen alıyorum:

"Ülkemizde kuzu göbeği mantarı olarak bilinen Morchella spp, doğadan toplanan oldukça değerli bir mantar türüdür. Çam ormanlarında, yol ve akarsu kenarlarında, yanmış orman alanlarında meşe, ayıfındığı, akçaağaç, kayın, dişbudak gibi yaprak döken ağaçların altında, kireçli-kumlu topraklarda tek tek ya da 2-3'lü gruplar halinde yetişir. Bu mantar gördüğü talep üzerine ülkemizin birçok yöresinde bahar aylarında mantar toplama uğraşına neden olmaktadır. Doğada mart-mayıs aylarında yazın geç geldiği yörelerdeyse haziran-temmuz aylarında yetişir. Doğadan toplanan Morchella ihtiyacı karşılamada yetersizdir. Toplama sırasında topraktan misel yumağıyla birlikte sökülmesi giderek azalmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla Morchella�nın yüksek talebini karşılamak için doğadaki populasyonu artırıcı çalışmalar yanında suni üretim teknikleri geliştirilmektedir. Bu konuda pek çok çalışma yapılmaktadır"


Bitkiler hakkında hemen her tür bilginin bulunduğuna göre, belkide kuzu göbeği hakkında değişik tecrübe ve bilgi sahibi arkadaşlar paylaşmak isterler.

Son söz, lezzeti harika

Not:Bu bilgi ve fotoğrafa dayanarak mantar toplamaya ve yemeye kalkmayın, ne olur ne olmaz.

hoyadag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön