View Single Post
Eski 10-12-2014, 14:20   #14
adiyez
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-02-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 32
Tarla vasıflı arsama nasıl ev yaparım?

Mevzuatı iyi okumak ta yetmiyor bazen. Ben size olayı kısaca anlatayım.

Bu araziler tarla vasıflı arazilerdir. "Tarımsal niteliği korunacak alan" diye geçer. Bu araziler hiç bir şekilde 5000 m2 nin altına indirilemiyor. Yani sizin araziniz 5000 m2 ise gene de ev yapamazsınız. Çünkü ev yaptıktan sonra kalan kısmın 5000 m2 nin altında düşmemesi gerekiyor. Dolayısı ile 1000-2000 m2 lik arazilerde hiç bir şekilde ev yapma şansınız yok. İlgili mevzuatta bahsedilen %5 lik tarım arazisine taşınmaz yapı inşaatı izni, 5000 m2 lik kısmı sağladıktan sonra geliyor. mesela 5500 m2 lik bir tarlanız varsa eğer %5 imar hakkı ile 250 m2 gibi bir yapı yapabilirsiniz. kalan kısım gene 5000 m2 den büyük olur, sıkıntı olmaz. 5050 m2 lik bir araziniz varsa (tarım arazisi vasfında, tarla bağ bahçe gibi) Burada sadece 50 m2 lik bir bina yapabilirsiniz. Yani %5 burda sökmez. İnşaattan sonra kalan kısım 5000 m2 net olmalı.

Diğer bir mevzu; sandığınız gibi bu işin kontrolünü belediyeler yapmaz. Bu işten Valinin başkanlığını yaptığı Toprak Koruma Kurulları sorumludur. sekreteryası il tarım müdürlükleri yapar. Arazi ile ilgili görüşü de aslında onlar hazırlar. Belediyeler sizin İl Gıda ve Tarımdan izin alamayacağınızı bildiği için olmaz diyorlar. Sizin izninizi verecek olan yer (bu araziler tarım arazisi olarak imar planlarında işlendiği için) toprak koruma kuruludur. Bu kurul çok ciddi çalışır. Hiç şakası yoktur. Eğer fabrika filan yapmayacaksanız, esneme şansı hiç yoktur. Çoğunlukla da fabrika yapacak olanlar kodamanlar olduğu için onlara özel "kamu yararı" kararı verilir ve tarım arazisi sanayii arazise dönüşüverir. Son zamanlardaki manisadaki zeytinlik katliamı buna güzel bir örnektir.

Dolayısı ile sizin "tarım arazisinde" yapacağınız ev, kanundaki tek istisna olan "kamu yararı" sağlayacak bir durum olmadığından bu araziyi değerlendirmek için 3 yolunuz bulunuyor.

1- Büyükşehir Belediyesinde imar dairesi başkanını ayarlayarak burasını "köy içi" olarak imar planına işleteceksiniz. Ozman burası arsa vasfı kazanır ve konumuna göre %20-30 imar alırsınız. (Ben şimdiye kadar köy içinde olmadığı halde, tarlasını köy içi diye imara işleten görmedim, bunu da bilesiniz)

2- Peki başka ne var? Eğer burası tarım arazisi ise, siz de tarımla uğraşacaksınız. Yani tarımsal yapı yapacaksınız. Bir besi ahırı için izin alabilisiniz, doğal olarak yanına bakıcı evi de yapabilirsiniz. Ya da en güzeli arıcılık yapın, arazi müsaitse 50 kovan arıyı koyun, sonra da bal sağım odası kovan deposu bal dinlendirme tankı odası müştemilatı filan olan, 2 katlı bir binayı yapabilirsiniz. Bu bina tarımsal bir yapıdır. İlgili mevzuat tarımsal yapılar için 5000 m2 şartı aramıyor. Burada tek sıkıntı arazinizin kadastral yola 25 metre cepheli olması. Eğer kadastral yola cepheniz yoksa hiçbir şekilde yapı ruhsatı alamazsınız.

3- Peki diyelim yol da yok ne yapacağız? Ozaman devreye geçici ruhsat giriyor. temeli olmayan bir yapı yapacaksınız. Konteyner veya prefabrik yapı. ve belediyecen geçici ruhsat alacaksınız. Elektrik ve suyu böylece bağlayabilirsiniz.


Bildiklerimi yazdım. Umarım yardımcı olmuştur.

adiyez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön