View Single Post
Eski 06-12-2014, 23:06   #156
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bu konuda yaptığım denemelerden söz edeyim. Durum oldukça ilginç. Toparlayıp fotoğraflı olarak blogda da yayınlayacağım.

Bu yıl, hem faydalı nematodlardan hem de milky spore getirtme girişimim oldu. Milky spore geldi, nematod getiremedim.

Öncelikle, kadı lokmalarının tek bir çeşit olmadığını söylemeliyim. Biribirlerine çok benziyorlar fakat pek çok farklı çeşit var. Bizim bahçede olanların erginleri 2,5 santim uzunluğunda, 1,5 santim eninde, metalik yeşil renkte kın kanatlılar.

Bizdekilere normal bahçe toprağında hiç rastlamadım. Genelde beklemiş keçi gübresinde veya olgunlaşmış kompostta bulunuyorlar.

Bu bahar, kompost kaplarındaki kompostun dibinden topladığım 100 kadar kadı lokmasını bir kovaya doldurdum. Kovayı yarıya kadar kompostla doldurdum. Buna da gayet fazla dozda milky spore serpeleyip hafif nemlendirdim ve bodruma koydum.

Beklentim 21 gün içinde hepsinin hastalanıp ölmesiydi. "Milky" hastalığı, kadı lokmalarını önce porselen gibi bembeyaz yapıyor, sonra da ölüyorlar. Bu esnada kadı lokmalarına girmiş olan bakteri de milyon defa çoğalmış oluyor.

21 gün sonra kontrol ettiğimde kadı lokmalarından hiç birinin ölmediğini, herhangi bir hastalık belirtisinin de olmadığını, gayet mutlu bir şekilde yaşamakta olduklarını gördüm. Bu esnada, kovadaki kompostu da yarı yarıya yediklerini, birer granül şeklinde de yedikleri kompostu dışkıladıklarını tesbit ettim.

Deneye bir ay kadar daha devam ettim. Bu süre sonunda da hepsi sağlıklı ve kovadaki kompostun tamamı yenip dışkılanmıştı. İkinci tura bile başlamış olabilirler.

Böylece, milky spore'un bizdeki kadı lokmalarına hiç bir tesiri olmadığından emin olmuş oldum.

Bu deneyin devamı da var. Aklıma, kadı lokmalarının dışkılarının bir gübre olarak işe yarayıp yaramayacağı, bir de gerçekten kökleri yiyip bitkileri öldürüp öldürmediklerini test etmek geldi.

Burada sonuçlar çok daha ilginç. Buna sonra devam ederim
Zaman zaman bu zararlı ile karşılaşmaktayım. Muhtemelen oldukça çok. Ben geçen yıl yanmış gübre aldım. Ancak bu zararlıyı yanmış gübre içinde göremedim. Arkadaşım ise yanmamış gübreyi depolayıp yanmasını sağlıyor ve onu kullanıyor. Bir kısmını kullanmak için aldığı zaman gübre içinden çıkanları bir tenekeye koyup üzerine su ile doldurmuş. Birkaç gün sonra baktığı zaman hala kıpırdadıklarını görmüş. Üzerini su ile tekrar doldurmuş. En az bir hafta sonra ben gördüm ve fotoğraflarını çektim. Artık ölmüşler ancak hala canlı gibiydiler. Arkadaşım dışkıladıklarını toplayıp ektiği bir yerin üzerine serpmiş. İkinci fotoğraf o yere ait. Bahar gelince solucan gübresi gibi bir etki yapıp yapmayacağını görebiliriz herhalde.

Name:  DSCF6307.jpg
Views: 9665
Size:  66.0 KB

Name:  DSCF6311.jpg
Views: 6162
Size:  70.2 KB

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön