View Single Post
Eski 02-12-2014, 21:04   #12
bahçıvan55
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 13
Kangal boruyla açılan sondaj

Kendim kangal boruyla açmıştım. Zemin yumuşak. 6-9 metre derinlikte kum var. Bunu şema olarak çizmiştim.
Name:  su.jpg
Views: 77786
Size:  47.1 KB

Bir plastik sert borunun ucuna 5cm çapı geçmeyen 1 metrelik demir boru bağlanır. Bulunmazsa demir nipel, ek parçası da olur. 2,3 cm çapında ince olursa daha iyi olur. Su bol ise 5 cm çapında da olur. Bunu kazık çakar gibi yukarı aşağı toprağa vurun. Borunun ağzı çamurla dolar su akışı olmazsa bir karış yukarı çekmeli ki borunun ucundaki çamur kurtulsun ve suyla yüzeye çıksın.
Su ne kadar tazyikli ise dlik delme o kadar hızlı ilerler. Ben 10 metreyi 2 saatte delmiştim.
İnce bir delik deldikten sonra delik deldiğimiz borunun ucuna gevşek bir şekilde 2-3 sarımlık 2,3 milim kalınlığında tel sarmalıyız. Borudan çıkıp düşmemesi için iyi sabitlemek gerek. Teli fazla çaplı sararsanız deliğe girmez, zorlanırsınız. En iyisi dikenli tel sarmaktır. Hazırlanan bu boruyu tekrar deliğe sokup aşağı yukarı hareket ettirdiğimizde delik genişler. Deliğin çeperindeki toprak deliğin dibine doğru düşer ve deliği doldurur. Ama endişe edilmemeli bunu basınçlı suyla yaparsanız çamur yine yukarıya suyun etkisiyle çıkar.

Deliği daha da genişletmek istiyorsak, Boruya helezon şeklinde biraz daha geniş çaplı tel sarılmalıdır. Tıpkı baca temizler gibi yukarı aşağı hareket ettirdiğimizde delik yontulararak genişler.
12cm den geniş çaplı deliklerde basıçlı suyla dökülen toprağın yukarı kolay çıkması için çok fazla basınçlı suya ihtiyaç vardır. Ben bu toprağı çıkarmak için kolay tıkanmayan su pompası kullanmıştım. Deliğe 5cm çapında alıcı borusu koyup yarım saat kadar çalıştırdığımda kum toprak ne varsa yukarı çıkardı.
En sonunda filtreli 4'lük (113mm) boru indirdim. İçine alıcı borusu atıp çalıştırdığımda ilk önce kumlu killi pis su geldi . Çalıştıkça su temizlendi ve bollaştı.
Bu yöntemle tulumba kurarasanız tulumbayla suyu kolay bitiremezsiniz.
Bu yöntemde boru ekleme, iskele, boru çevirme işleri olmadığı için basittir. Ama taşsız, kayasız yumuşak zeminde işe yarar.


Düzenleyen bahçıvan55 : 02-12-2014 saat 21:29 Neden: bilgi ekleme
bahçıvan55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön