View Single Post
Eski 25-11-2014, 14:53   #1495
heyyamola
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,532
Fransız Kadife Çiçeği (French Marigold, Tagetes Patula) köklerinden salgıladıkları antibakteriyel kimyasalla (Thiophene, Thiofuran) zararlı nematodları baskılıyor, beraber yetiştirildikleri bitkinin daha sağlıklı olmasına ortam hazırlıyor. Ayrıca yapraklarının karakteristik kokusu, aphids türü zararlı böcekler üzerinde, uzaklaştırıcı bir etkiye sahip. Baklagiller familyası dışındaki bütün bitkilerle iyi geçinen güzel bir arkadaş...

Latin Çiçeği (Nasturtiums, Tropaeolum Majus) ise hem faydalı böcekleri cezbediyor, hem de bazı zararlıları kaçırıcı etki gösteriyor. Özellikle kabakgillerle beraber yetiştirildiğinde, onları, zarar veren kimi böceklerden (squash bugs, cucumber beetles) koruyor. Ayrıca Lahanagillerle beraber yetiştirildiğinde, Lahana Beyaz Kelebeği larvalarını kendi üzerine çekip asıl bitkiyi koruyor, yani tuzak bitki olarak kullanılıyor.

Tabii ki bunlar teorik bilgiler, kendimin de test edip emin olduğum gözlemler değil. Latin çiçeğini seneye hem lahanagillerde, hem de kabakgillerde denemeyi ümit ediyorum. Fransız kadife çiçeğini 3 senedir deniyorum, gözlemlerimin olumlu olduğunu söyleyebilirim.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön