View Single Post
Eski 14-11-2014, 10:51   #23
Ormancı_ali06
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-08-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 87
Selamlar,
Konu ile ilgili daha önce de saha tahsisi konusunda bir yorum yapmıştım. Daha açıklayıcı olması amacı ile bu işe yeni girecek arkadaşlara izlemeleri gereken yolu özetlemek isterim.
A-Özel Ağaçlandırma yapılacak alan şahıs arazisi ise
1. Sahaya ait Tapu, Güncel Tapu Kaydı, Koordinatlı Çaplı Tasarruf Belgesi ile sahanın bulunduğu Orman İşletme Müdürlüğüne Özel Ağaçlandırma yapmak istediğinize dair bir dilekçe ile müracat edilmelidir. Saha büyüklüğü en az 0,5 Ha (5 dönüm). Saha bir başkasına ait ise noter onaylı bir kiralama sözleşmesi **** muvafakat alınır. Sözleşme süresi ağaçların idare süresi olarak yazılmalıdır.
2. İlgili dilekçenize gelecek olan cevap ile sizden 3 ay içerisinde Serbest Ormancılık bürosu/Şirketi ne Özel Ağaçlandırma Uygulama Projesi Yaptırmanız istenir.
3. Bu işlemlerin akabinde yapmanız gereken ilk şey bu işlerde uzman bir orman mühendisi arkadaş ile görüşüp sahaya ait toprak ve su analizlerini yaptırmanız olacaktır.
4. Çıkacak analiz sonuçlarına göre sahaya dikilecek tür konusunda karar verilir.
5. Projeci mühendis arkadaş ile birlikte tesiste kullanılacak dikim aralık mesafeleri belirlenerek kullanılacak fidan adeti çıkartılır. Unutulmamalıdır ki alınacak kredide fidan miktarı büyük pay teşkil etmektedir.
6. Fidan türü, dikim aralıkları gibi konular netleştirildikten sonra sahanın durumuna göre yapılacak sahanın ihatası (etrafının tel örgü ile çevrelenmesi), saha içi servis yolu ihtiyacı, toprak işleme, fidan çukurlarının açılması, sulama için kullanılacak suyun depolanması, damla sulama ve sahanın %6 sını geçmemek kaydı ile yerleşim alanı ayrılması gibi hususlar projeye eklenerek proje yatırım giderleri belirlenecektir.
7. Proje Serbest Orman Mühendisi tarafından tanzim edildikten sonra ilgili orman bölge müdürlüğüne onaya sunulur. Bölge Müdürlüğü onayı yapıldıktan sonra müracat sahibi bir dilekçe ile bu sahadaki masrafları için kredi kullanma talebini ilgili orman işletme müdürlüğüne sunar.
8. Müracat sahibi projede öngörülen tüm işlemleri saha üzerinde uygulamak zorundadır. Saha tesisine başlanıldıktan sonra işler yapıldıkça Orman Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen kredi ilgilisine ödenir. Ödeme işlemi talep sahibinin isteğine göre ister aşamalı olarak isterse tüm işlemler tamamlandıktan sonra tek seferde talep sahibinin daha önceden vermiş olduğu banka hesabına yatar.
9. Alınan kredi Çiftçi kredisi faiz oranının yaklaşık 1/7'si oranında olmakla birlikte geri ödemesi 15 Yıl sonra tek seferde yapılmaktadır.
10. Krediye Konu İş Kalemleri
- Proje Yapım Bedeli
- Fidan Bedeli
- Arazi Hazırlığı
- İhata (Dikenli Tel)
- Sahanın 3 yıllık bakım bedeli
B. Saha Orman veya Hazine den tahsis alınmışsa
1. Bu tür sahalarda projelendirme işlemi şahıs arazilerindeki gibi olup müracat aşamasında istenilen Tapu, Güncel Tapu Kaydı, Koordinatlı Çaplı Tasarruf belgesi vb. evraklar yerine sadece Saha Tahsis belgesi verilir.
NOT: Projede öngörülen faaliyetlerin daha sonra proje sahibi tarafından uygulanacak olması nedeni ile projeyi yapacak orman mühendisi arkadaşın daha önce özel ağaçlandırma yapmış genel müdürlüğün usül ve esasları hakkında fikir sahibi, konusunda uzman bir arkadaş olmasında fayda vardır. Unutmayın proje ile çelişen uygulamalar neticesinde saha kontrolü yapılacağından kredi tahsisi yapılmış olsa bile ödeme yapılmayacaktır.

Ali Rıza UĞURELLİ

Ormancı_ali06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön