View Single Post
Eski 07-11-2014, 22:14   #1
oceaneagle55
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2013
Şehir: samsun
Mesajlar: 286
Red face Samsun'da 5000m2 topraksız çiçek serası

Selamlar.

Uzun süren çalışmalar yapılan araştırmalar ve sonunda gelinen final.Allah hepimizin yolunu açık etsin.

Uzun yıllar araştırmasını yurt içi ve yurt dışında yaptığım topraksız tarım sevdamı artık farklı bir boyuta taşımanın zamanı gelmişti.Kimi zaman görev yaptığım yük gemilerindeki odamda (asıl meslek gemi mak.müh) kimi zaman evimin terasında (evde topraksız tarım-Samsun'da topraksız tarım denemelerim) yaptığım denemeler belki böyle büyük bir yükün alt çalışması olamayacak kadar küçük sayılır.Ancak her şeyden önce azim ve kendine güven duygusu beni kamçılıyor.
Bu forumda başta Kudret hocam olmak üzere herkesin bir emeği var yapacağım işte.İşi doğru yapanlar kadar yanlış yapanlarda bir fikir verdi yeri geldiğinde.
Kuracağım sera tkdk-ıpart kapsamında hibe alacağından süs bitkileri yetiştiriciliği olarak faliyet gösterecek.Oysaki ben senede 2 sezon salatalık 3 sezon marul üretmeyi planlıyordum.Ne yazıkki örtü altına hibe yok.Umarım gelecek yıllarda çıkar.Bu nedenle bu işe yönelmek zorunda kaldık fakat hiç tahmin etmediğim bir pazar açığıyla karşılaştım.Yani bu işte para var dedirten cinsten.
Kurulacak sera 5000m2 kapalı 10000 m2 açık alana sahip olacak.İçerisinde dış mekan süs bitkileri ağırlıklı olarak üretim yapılacak.2.aşamada topraksız sistemlerde kesme çiçek ( Gül-karanfil-garbera ) olarak üretim devam edecek.
Üç gün sonra tkdk çağrısı açılıyor.Biz proje ve arazi alt yapısını hazırladık.Başlangıç aşamasından itibaren paylaşımlarda bulunacağım.Seranın kurulum maliyeti ,süreçte yaşanan sıkıntılar,kar zarar hepsi imkanlar doğrultusunda paylaşılacak.
Nedense insanlar yaptıkları üretimi paylaşmaktan çekiniyor.Konya kadar yüzölçümü olan kutup iklimi hakim olan Hollanda dünyanın en büyük kesme çiçek üreticisi.Ben bizzat oradaki seraları gezdim.Insanlar bilgilerini paylaşıyor birbirine destek oluyor.Bizde ise aman yaptığım işi kimse öğrenmesin bana rakip olur.
Sorsak sence hollandalımı yoksa senmi daha vatansever milliyetçisin.****** benim diyecek.
Neyse uzun lafın kısası girdik bir işe Allah sonumuzu hayır getire.

oceaneagle55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön