View Single Post
Eski 06-11-2014, 10:31   #392
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Sn Tilki Mete

Öncelikle bitkinizin ficus olduğundan pek emin değilim. Yaprak görüntüsünü daha ayrıntılı fotoğraflarsanız emin olabiliriz. Türünü öğrendikten sonra konuşmak daha iyi olur.

Ficus veya tropik bir tür olduğunu varsayarak:
Yaptığınız uygulamaya gelince, maalesef yanlış yapmışsınız! Bu tür sorunlar yaşayan bir bitkiye gübre vermemeniz gerekir, hele şu mevsimde bu zaten riskli. Bir de güneş altına koymuşsunuz ki bu da çok yanlış.

Muhtemelen köklerde çürüme-kuruma olduğu için bitkiniz bu hale gelmiş, bu da yanlış sulama ve/veya yanlış toprak karışımı anlamına (yanlış gübreleme de olabilir) geliyor.

Öncelikle bitkinin hayatta olup olmadığını anlamak bakımından gövde üzerinde çeşitli noktalarda tırnağınızla minik çentik/ler açarak kabuğun hemen altında yeşil canlı doku görebilip göremediğinize bakın. Eğer hiçbir yerde göremiyorsanız muhtemelen ölmüştür. Eğer görüyorsanız henüz ölmemiştir (ama ölme sürecinde de olabilir), bu durumda toprağı kontrol edin ve toprakta küflü kötü bir koku varsa acilen kökleri kontrol edin.

Çürüme görüyorsanız, acilen köklerini yıkayın, çürüyen/kuruyan kökleri temizleyin ve uygun bir toprak karışımı (nemi fazla tutmayan - torf oranı çok çok az) kullanarak daha geniş bir saksıya alın bitkinizi. Sonrasında ılık ve gölge bir yere koyun ve kendine gelene kadar bu şartları koruyun. Bu süreçte ASLA gübre vs. vermeyin.

Umarım düzelir.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön